Ерата на дигитализацията поставя нови предизвикателства пред борбата с престъпността,

...
Ерата на дигитализацията поставя нови предизвикателства пред борбата с престъпността,
Коментари Харесай

Иван Гешев обсъди предизвикателствата пред разследващите органи в Истанбул

Ерата на дигитализацията слага нови провокации пред битката с престъпността, налагащи нуждата от усилване на интернационалното съдействие. Това бе фокусът на полемиките на конференция на Международната асоциация на прокурорите, състояла се в гр. Истанбул, Република Турция, в която взе участие основният прокурор Иван Гешев, осведомиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Форумът е проведен от основния прокурор на Турция Бекир Шахин, а тематиката на срещата бе “Разследването на закононарушения в ерата на дигитализацията ". Първата Пан-европейската районна конференция събра на едно място основни прокурори, представители на прокурорски и проверяващи органи и ръководители на организации в областта на противодействието на престъпността от Европа, Централна Азия и Съединени американски щати.

В българската делегация вземат участие още Цветомир Йосифов, шеф на отдел “Международен " във Върховна касационна прокуратура (ВКП), и окръжният прокурор на гр. Плевен и ръководител на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов.

Главният прокурор Иван Гешев акцентира значимата роля на дигитализацията за улеснение на проверяващите органи в международен мащаб при осъществяване на служебните им отговорности, само че посочи, че все по-бързо разрастващите се нови технологии отварят нов сегмент в престъпността. По тази причина проверяващите и прокурорите би трябвало да бъдат извънредно изобретателни, с цел да усъвършенстват прилаганите от тях начини за откриване и следствие на новите закононарушения със същия ритъм на модернизиране на софтуерните качества.

" Новите благоприятни условия - роботизирането, цифровата еволюция, модерните способи за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние би трябвало да работим, с цел да опазим правата на нашите жители и стабилността на правните ни системи “, сподели още Иван Гешев.

Главният прокурор на Турция Бекир Шахин също акцентира, че ерата на дигитализацията отваря нова страница пред битката с престъпността, по тази причина взаимната работа и съдействието е от изключителна значимост, защото при множеството закононарушения в цифрова среда е налице интернационален детайл.

Специален акцент в полемиките бе подложен и на значимата роля на независимостта на прокурорите и проверяващите органи за сполучливо противопоставяне на престъпността в интернационален аспект. “Независимостта на магистратите и в частност на прокурорите е щит против опитите за вмешателство в работата им. Призвани сме да я пазим и съхраняваме, а това е допустимо единствено посредством взаимните старания на цялата интернационална общественост ", съобщи генералният секретар на Международната асоциация на прокурорите Хан Мораал.

Главният прокурор на Азербайджан и заместител ръководител на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев посочи, че софтуерният напредък в доста случаи може да изиграе ролята на трамплин към усъвършенстването на методите за следствие на трансгранични закононарушения.

Председателят на Върховния касационен съд на Турция Мехмет Акарджа сложи специфичен акцент върху провокациите пред проверяващите органи, подбудени от софтуерния напредък в наказателноправен аспект.

Обсъдена бе и правната наредба в обособените национални законодателства на разнообразни типове закононарушения, които се правят онлайн, като закононарушенията, свързани с крипто валути, онлайн измамите, спонсорирането на тероризъм, разпространяването на опиати.

В рамките на визитата си в Република Турция, българската делегация организира двустранни срещи с представителите на проверяващите органи от държавите-участнички във форума.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР