Епизоотична хеморагична болест: Властите на Обединеното кралство „следят отблизо“ разпространението на смъртоносна болест по кравите в Европа

...
Вирусът обикновено се разпространява при крави, елени и овце чрез
Коментари Харесай

Вирусът обикновено се разпространява при крави, елени и овце чрез ухапвания от заразени мушици.

Учени от Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство (DEFRA) се опасява, че по-топлите лета, причинени от изменението на климата, може да са допринесли за рязкото нарастване на огнищата в Южна Европа.

Те също така са загрижени за разпространението му към Регионите на Баски, Арагон и Каталуния в северната част на , които имат висока гъстота на едър рогат добитък и граничат с Южна Франция.

„Ситуацията в Испания ще бъде внимателно наблюдавана, тъй като инфекциите с EHD се приближават до границата на Франция,“ DEFRA каза в последния си доклад.

„Ако EHD успее да пресече Пиренеите в , има значително по-голям потенциал за разпространение в континентална Европа и във Великобритания.“

Една особена загриженост е, че ако заразените мушици достигнат северна Франция, те могат да бъдат пренесени в Обединеното кралство от вятъра.

Междувременно учените са идентифицирали три вида хапещи мушици, които един ден биха могли да разпространят вируса и които са широко разпространени в Северна Европа и Обединеното кралство и имат „огромно местно изобилие в животновъдните ферми“.

Промяната на климата може също да допринесе за „рязкото увеличение“ на огнищата в Испания и Португалия, тъй като по-топлите лета са свързани с намален инкубационен период на EHD и по-голяма продължителност на живота на мушиците, DEFRA каза в своя доклад.

DEFRA обаче казва, че рискът от EHD да достигне Обединеното кралство остава „незначителен“, тъй като живите говеда и овце не са били изследвани внесени от засегнатите райони от септември миналата година.

Прочетете повече от Sky News:
Огнището на птичи грип представлява „значителна заплаха“ за ценните колонии от морски птици в Обединеното кралство
Разследването изключва съмнение за крак и огнище на заболяване в устата във ферма

EHD е идентифициран за първи път в САЩ през 50-те години на миналия век. Забелязано е за първи път в Европа на италианския остров Сардиния през есента на миналата година.

Въпреки че DEFRA казва, че болестта не засяга хората или безопасността на храните, тя е особено смъртоносна за елените и може също да убие говеда, овце и кози.

Болестта може да причини големи огнища при възприемчиви животни, което може да доведе до блокиране на търговията и ограничения върху движението на животни.

Симптомите на заразени говеда включват температура, слабост, липса на апетит, затруднено преглъщане и кожен обрив по вимето.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР