Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични заболявания, което

...
Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични заболявания, което
Коментари Харесай

Д-р Светлана Тодорова: Търсят ни, когато пациенти от други клиники са получили епилептичен припадък

Епилепсията е едно от най-често срещаните съществени неврологични болести, което визира близо 50 млн. души по света. Средно сред 5 и 10 на 1000 души от популацията страдат от епилепсия. Смята се, че у нас хората с това заболяване са към 70 000.

Заболяването визира преобладаващо визира детско-юношеска възраст, като почти 70% от случаите дебютират до 20-годишна възраст.

Благодарение на бързото развиване на актуалната просвета и технологиите, през днешния ден опциите на диагностиката са доста огромни. Според експертите обаче при 6 от всеки 10 случая повода за болестта остава незнайна. През последните години лечебните варианти се разшириха доста, вкара се и епилептичната хирургия.

Въпреки напредъка в лекуването и наличната висококвалифицирана помощ, която получават хората с епилепсия у нас, в значително случаи те се оказват пациенти на незабавните лечебни заведения.

Кога и за какво невролозите на незабавната болница „ Пирогов “ се срещат с пациенти, които са диагностицирани с епилепсия или с заболели, приети в болница във връзка на друго незабавно положение, при което поражда и подозрение за болестта?

„ Много пъти сме търсени, когато пациенти от други отделения или клиники са получавали епилептичен пристъп. Едни от тях нямат сложена диагноза епилепсия и не се лекуват, други имат съпътстващо заболяване епилепсия и одобряват антиепилептични лекарства. Налагало се е да консултираме и предоперативно пациенти с епилепсия с оглед възможен действен риск “, споделя доктор Светлана Тодорова, невролог в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

Пълния текст на изявлението с нея очаквайте на следващия ден.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР