Епидемията от коронавирус застрашава един от най-важните сектори за испанската

...
Епидемията от коронавирус застрашава един от най-важните сектори за испанската
Коментари Харесай

Meliá Hotels съкращава временно 8500 души в Испания и готви мерки за останалите пазари

Епидемията от ковид заплашва един от най-важните браншове за испанската стопанска система - туризма. В резултат на натиска върху промишлеността няколко от огромните хотелски вериги, опериращи в страната, оповестиха краткотрайни съкращения на хиляди свои чиновници.

Една от тях е компанията Meliá Hotels International, която у нас оперира шест хотела по морето, а през предходната година разгласи, ще се влага в отварянето на нов подобен в Слънчев бряг.

Според информация на локалното икономическо издание Cinco Días веригата ще редуцира краткотрайно близо 8400 свои чиновници в Испания. Това ще засегне малко повече от 1000 заети с административни действия и още 7330 души, които работят в затворените ѝ сега хотели.

На понижено работно време и против 50% по-ниски заплати ще останат заети членовете на съвета на шефовете, генералните мениджъри, ръководителите на интервенциите на компанията и шефовете на хотелите.

Въпросните към 8400 души ще бъдат краткотрайно освободени съгласно процедурата Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE). Тя разрешава на работодателите в Испания краткотрайно да съкратят свои чиновници при форсмажорни условия за компанията, като по-късно те могат да бъдат още веднъж върнати на работа.

От Meliá показват, че за всички краткотрайно освободени чиновници компанията ще добави компенсацията за безработица до 50% от размера на брутната му заплата.

Хотелската верига, която ръководи 350 обекта по целия свят, е удостоверила, че продължава да работи по проект за " корекции и решения, свързани със заетостта ", които да бъдат въведени в другите страни, в които групата оперира.

Meliá Hotels International развива активност в България от 2007 година. Тогава тя отвори петзвездния Meliá Grand Hermitage във Варна. По-късно веригата откри още пет обекта под марката на групата Sol by Meliá. Четири от тях се намират в Несебър и един е в Обзор. Към момента групата има 2400 стаи за настаняване у нас.

През предходната година стана ясно, че веригата възнамерява да се снабди и със седми хотел на Черноморието. Според проектите на компанията през тази година порти трябваше да отвори нов обект с близо 1000 стаи в Слънчев бряг. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР