Епидемията от коронавирус доведе до промени, за които страните членки

...
Епидемията от коронавирус доведе до промени, за които страните членки
Коментари Харесай

Как Брюксел ще гарантира независимостта на съдебната власт?

Епидемията от ковид докара до промени, за които страните членки не са подготвени. Евроинституциите търсят салдото и се пробват да управляват икономическите и обществени процеси. За да действа общността би трябвало да се подсигурява независимостта на правосъдните системи. Това обаче не се отхвърля толкоз елементарно.

Комисията на Европейския парламент по правни въпроси разиска предходната седмица въздействието на COVID-19 върху действието на правосъдната система и обстановката в Полша и Унгария с еврокомисаря Дидие Рейндерс. Еврокомисарят акцентира, че актуалната рецесия в опазването на здравето има огромно въздействие върху ускоряването на цифровия преход, изключително в бранша на правосъдното право и дружественото право. Той изясни, че продължава работата по основни законодателни досиета, като груповата отбрана, и увери евродепутатите, че изкуственият разсъдък и тактиката за данните остават главен приоритет за Еврокомисията. С повишаването на случаите на неплатежоспособност и съкращенията, свързани с ковид, членовете на Екологичен потенциал обявиха, че се притесняват от засилен напън и закъснение на правосъдните производства и подчертаха нуждата от поддръжка на националните държавни управления в цифровизацията на правосъдните системи.

Какво се случва в Полша и Унгария

Европейска комисия води против Полша няколко наказателни процедури и задейства против Варшава член 7 от Договора за Европейски Съюз. Тази част от контракта планува опция за отнемане от право на глас в Европейски Съюз, в случай че болшинството от страните в Общността поддържат налагането на такова наказване поради непрекъсната опасност за върховенството на закона. Конкретно става въпрос за закон, който влезе в действие в средата на февруари. Той планува, че съдиите могат да бъдат изправени пред санкции, намаление или уволняване, в случай че слагат под въпрос пълномощията за взимане на решения или законността на различен арбитър, състав или съд. Също по този начин на съдиите се не разрешава да бъдат политически дейни. Според Европейската комисия протичащото се в Полша "може да аргументи съществени и непоправими вреди на правния ред в Европейския съюз ".

Премиерът на Унгария Виктор Орбан предходната седмица изпрати писмо до партийните водачи на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), в което упреква както политическите си съперници, по този начин и съдружниците си в разпространяването на подправени вести за признатия от Унгария закон, даващ опция на държавното управление да ръководи с укази за неопределен срок. В края на март Народното събрание на Унгария утвърди правото на Виктор Орбан да "прескача " институцията за вземането на всички значими решения. Конституционният съд, в който Орбан има доверени лица, е главният орган, който може да преразглежда тези решения. Миналата година пък Европейската комисия реши да сезира Съда на Европейския съюз поради унгарския закон "Спрете Сорос ", който инкриминира поддръжката на търсещи леговище чужденци.

"Неправителствените организации са нападателни, плуват в пари и имат интернационална мрежа зад тила си ", предизвести той, като косвено нападна милиардера Джордж Сорос.

Заради обстановката в тези две страни Европейска комисия ще следи от близко ситуацията на върховенството на закона във всички страни членки и ще разгласява отчет по тематиката през септември. Евродепутатите подчертаха, че върховенството на закона е от значително значение за вярното действие на правосъдната система в Европейски Съюз и показаха опасенията си във връзка със обстановката в страни като Полша и Унгария, които употребяват рецесията, с цел да вкарат ограничения, които отслабват демокрацията, съставляват опасност за правосъдната система и попречват свободата на словото.

Проследяващи мобилни приложения, отбрана на данните и изкуствен интелект

Евродепутатите насочиха към еврокомисаря Рейндерс за това по какъв начин Европейската комисия ще подсигурява законността и оперативната съгласуемост на мобилните приложения за следене, отбраната на персоналните здравни данни и анонимността на потребителите, както и за опциите новите технологии като изкуствен интелект да бъдат употребявани за възобновяване от рецесията, по едно и също време с това гарантирайки високите стандарти и полезности на Европейски Съюз. Еврокомисарят акцентира, че неотдавна издадените насоки за оперативна съгласуемост изцяло подхождат на разпоредбите за отбрана на данните.

Евродепутатите също по този начин насочиха запитване дали неотдавнашното решение на немския парламентарен съд по отношение на законността на европейската парична политика може да заплаши правната система на Европейски Съюз и да сътвори казус в подтекста на COVID-19, а Рейндерс увери евродепутатите, че решението ще бъде прегледано доста деликатно от Европейската комисия и че върховенството на правото на Европейски Съюз има преимущество.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР