Епидемия от птичи грип е причинила смъртта на над 5000

...
Епидемия от птичи грип е причинила смъртта на над 5000
Коментари Харесай

Над 5000 диви жерава са загинали заради епидемия от птичи грип в Израел

Епидемия от птичи грип е предизвикала гибелта на над 5000 диви жерава в резерват в Северен Израел, оповестява „ Ройтерс “.

Десетки хиляди диви жерави мигрират през Израел всяка година по пътя си към Африка. Повечето стопират в долината на езерото Хула, която е оповестена за резерват и където са открити мъртвите птици.

Властите са затворили резервата за гости до 1 януари. За да са предотврати разпространяването на болестта, са умъртвени всички домашни птици в региона.

הפגיעה החמורה ביותר בחיות בר בתולדות המדינה. 5000 עגורים מתים משפעת העופות באגמון החולה, ועוד לא ברור היקף הנזק. ביקרתי שם היום עם נציגי רשות הטבע והגנים וקרן קיימת לישראל
— תמר זנדברג (@tamarzandberg)
„ Това е най-лошият удар върху дивата фауна в историята на страната “, написа екоминистърът на Израел Тамар Зандберг в „ Туитър “.

Новината идва на фона на бързо разпространяваща се зараза от патологичен птичи грип, при която са унищожени повече от половин милион пилета и пуйки. На 26 декември управляващите оповестиха, че ще изколят още 320 хиляди пилета поради ново разпространяване на птичия грип, откакто предходното умъртвяване на пернати не е прекратило епидемията из птицефермите в страната, съобщи ДПА.

Израелски медии оповестяват, че деца, които са посетили резервата на езерото Хула, евентуално са пипали инфектираните птици и по този начин са съдействали за разпространяването на болестта.

Власите в Израел усилват вноса на яйца, с цел да предотвратят основаването на недостиг в резултат на избиването на домашните кокошки в засегнатите региони.

От министерството на земеделието показаха безпокойствие, че и хора може да се заразят от заболели кокошки, отглеждани покрай жилищата им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР