Епидемии от холера през тази година са регистрирани в най-малко

...
Епидемии от холера през тази година са регистрирани в най-малко
Коментари Харесай

СЗО: В над 30 държави е имало огнища на холера, 1 млрд. души са в риск

Епидемии от холера през тази година са регистрирани в минимум 31 страни, като в света към един милиард души са изложени на риск от заболяване, съобщи генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пред представители на дипломатически задачи в Женева, съобщи ТАСС.

" Това е болест, която трябваше да сме победили от дълго време, само че в действителност тя се усилва ", съобщи ръководителят на СЗО. Той акцентира, че броят на записаните случаи на холера през 2022 година се е удвоил спрямо 2021 година и " тази година ще бъде още по-лоша ".

Гебрейесус съобщи, че " минимум в 31 страни е имало огнища на холера тази година " и че " един милиард души са изложени на риск ".

" Най-голямо безпокойствие в този момент провокират огнищата в Бурунди, Камерун, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Судан, Сирия и Зимбабве ", продължи генералният шеф. В южната част на африканския континент е реализиран " забележителен прогрес " в битката с заболяването, само че " дъждовният сезон усилва риска от съществени огнища ".

" Особена угриженост буди фактът, че страни, които са ликвидирали холерата преди доста години, са изправени пред завръщане на заболяването през тази година ", съобщи Гебрейесус. Той обърна внимание и на " сериозния дефицит на жизненоважни консумативи, в това число орална ваксина против холера ".

Ръководителят на СЗО прикани международната общественост да откликне на апела за разпределяне на 160 милиона $ за битка с холерата. " Сега е моментът да се реагира на този апел, с цел да се избегнат ненужни смъртни случаи ", заключи той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР