Енергийният сектор в ЕС няма да се откаже от Зелената

...
Енергийният сектор в ЕС няма да се откаже от Зелената
Коментари Харесай

България неуспешно се противопостави на Зелената сделка

Енергийният бранш в Европейски Съюз няма да се откаже от Зелената договорка макар желанието на няколко страни, сред които и България, да й наложат пауза поради икономическата рецесия, провокирана от пандемията. Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз популяризира официално съобщение за вчерашната видеоконференция на министрите на енергетиката, което съдържа общата оценка, че енергийният бранш е останал резистентен в рецесията и по тази причина не се постанова да се трансформира досегашната му тактика.

" Министрите се съгласиха, че европейската енергийна система е устойчива и че сега няма риск от прекъсване на енергийнте системи, по-специално за тези, които са най-нуждаещи се (...) По време на полемиките министрите подчертаха, че Европейската зелена договорка дружно с националните енергийни и климатични проекти може да играе значима роля за трайно възобновяване на европейската стопанска система ", написа в официалното съобщение. Цитирана е комисарката по енергетиката Кадри Симсон (Естония), която споделила: " За всички би трябвало да бъде приоритет да отговорим на това предизвикателство и да запазим световното водачество на Европа в чистите технологии ".

Позицията на България за това съвещание обаче бе друга. Страната настояваше да се спрат напъните за нисковъглеродна стопанска система (главно за отвод от въглища), с цел да се концентрира вниманието върху общото възобновяване на стопанската система посредством потребление на наличните технологии. Съветът по европейските въпроси към държавното управление предложи следния текст: " България е на позиция, че се постанова краткотрайно пренасочване на напъните от обмисляне на дълготрайното развиване на Европейски Съюз по пътя към нисковъглеродна стопанска система към възобновяване на стопанската система след въведените рестриктивни ограничения за справяне с рецесията (...) Смятаме, че връщането на дневен ред към пътната карта на Зелената договорка с непроменени параметри, препотвърждаването на упоритостите в декларираното равнище, с посочената скорост и без съответни спомагателни обезщетителни механизми ще изостри последствията от пандемичната рецесия и няма да даде опция за обективен преход за всички страни членки и реализирането на поетите от тях задължения. "

По тази причина България изиска " въвеждане на краткотрайни дерогации (изключения) от откритите законодателно правила и периоди за ограничение на натиска върху промишлеността, опазване на работните места и ускорение на процеса по възобновяване. "

От наша страна бе изразено безпокойство, че може да стартира " пренасяне на активността на икономическите оператори в страни с по-либерални екологични режими и стопански условия – проблем, който стои с особена мощ за граничните страни членки като България. Констатираното понижаване на енергопотреблението и електропроизводството преглеждаме като допустима причина за вероятно понижаване на цените на електрическата енергия на електроенергийните тържища в Европа. Това неизбежно ще има негативно отражение върху планирането на вложения в нови нискоемисионни мощности, в ограничения за повишение на енергийната успеваемост и в преструктурирането на замърсяващи енергопроизводства и доста ще понижи опциите за вложения по отношение на мащаба, залегнал в Зелената договорка. "

Държавата изиска да се сътвори " Фонд за обективен преход " , който да бъде обособен от другите структурни фондове, " тъй че в кратковременен и средносрочен аспект да бъде подкрепено социално-икономическо възобновяване на въглищните райони след рецесията от Covid-19 ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР