Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като управленско решение. ©

...
Енергийният министър Теменужка Петкова определи рокадата като управленско решение. ©
Коментари Харесай

Тъмно разместване на властта в държавната ЕСО

Енергийният министър Теменужка Петкова дефинира рокадата като " управническо решение ".

© Цветелина Белутова Още по тематиката
КЕВР ще ревизира за операции на пазара на ток

С препоръчаните промени в Закона за енергетиката се уреждат и въпроси за зарядните станции за електрическите коли
24 яну 2018
Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира пазара на електрическа енергия

Секторният разбор би трябвало да покаже дали има операции в бранша
23 яну 2018
Високо напрежение към цената на тока

Бизнесът и енергийният министър в спор за свободния пазар на електрическа енергия
22 яну 2018 Управляващите махнаха цялото управление на основно държавно енергийно сдружение и назначиха нов мениджмънт с единственото пояснение " управническо решение ", т.е. без явен мотив. Рокадата е в управителния съвет на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) - едно от най-богатите държавни сдружения с налични средства по сметките от над 380 млн. лева, доходи от над 500 млн. лева за деветмесечието на предходната година и облага от 43.4 млн. лева Компанията ръководи активи за 2.7 милиарда лева - магистралните електропроводи в страната, и е диспечър при преноса. Инвестиционният проект на ЕСО за идващите 8 години планува 1.3 милиарда лв..

Биографиите на новите мениджъри се пазят в загадка. Но наличната информация е за връзки с кабинета " Орешарски " и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Смяната става, макар че към работата на досегашния директорски съвет не е имало забележи, даже в противен случай - по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова сдружението се ръководи извънредно професионално и сполучливо. Рокадата съответствува и с оповестеното като близко решение за " Топлоелектрическа централа Варна " - ЕСО ще го добави в дребното любимци, които се избират за така наречен леден запас, т.е. не работиш, а ти заплащат.

Назначения късно

Мандатът на управителния съвет на ЕСО, в който влизаха Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, е изминал още през май 2017 година Досега обаче в никакъв случай не е ставало дума за тяхната промяна, защото съгласно ГЕРБ и Българска социалистическа партия те управляват добре систематичния оператор. На 25 януари обаче бе оповестено известие на уеб страницата на ЕСО, че надзорният съвет на сдружението (в състав Костадин Язов, Пламен Радонов и Северин Въртигов) е взел решение те да бъдат освободени. На тяхно място за нови членове на УС са препоръчани Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов.

Същия ден, по време на съвещанието на парламентарната енергийна комисия, отрасловият министър Теменужка Петкова, която е принципал на ЕСО посредством Българския енергиен холдинг, не съумя да отговори на въпросите на депутатите от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и Жельо Бойчев какво тъкмо постанова новите назначения. Единственото пояснение по думите на Петкова е, че това е " управническо решение ". С други думи, промяната на управлението на ЕСО се случва единствено по политически аргументи.

Решението към този момент е импортирано в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която по закон би трябвало да излезе със мнение по по този начин оферти състав на УС. Причината е, че новите лица би трябвало да дават отговор на условия за професионален опит. Кадровата смяна ще влезе в действие едвам след вписването й в Търговския указател.

По процедура още на първото постоянно съвещание на новоизбрания УС на ЕСО членовете му ще изберат всред тях изпълнителен шеф и ръководител. По неофициална информация Ангелин Цачев ще заеме първата роля, а втората ще бъде поверена на Антон Славов.

Кои са новите избраници

За препоръчаните началници на Електроенергийния систематичен оператор няма съвсем никаква информация. " Капитал " изиска от сдружението да изпратят най-малко формалните биографии на Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов. Оттам обаче обясниха, че документите са импортирани в КЕВР и до момента в който няма дефинитивно мнение, не могат да дават повече данни. От регулатора пък обясниха, че не е в техните пълномощия да популяризират информация за препоръчаните шефове на ЕСО, а само би трябвало да се произнесат дали дават отговор на съответните условия. Очакванията били това да стане най-късно до две седмици.

За CV-тата на тримата избраници пръв заприказва вицепремиерът Валери Симеонов, който дефинира Антон Славов като " жизнен пенсионер ", от години обвързван с Българска социалистическа партия. Пак съгласно Симеонов този човек бил " под директното влияние " на Георги Христозов, който дълго време оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ, а от началото на тази година е в управлението на купената от близкия до Движение за права и свободи някогашен транспортен министър Данаил Папазов Топлоелектрическа централа " Варна ". Христозов се сочи като приближен човек на Делян Пеевски. В енергийните среди пък се приказва (и от ЕСО го потвърждават), че новият притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " желае централата да бъде включена в сметките на ЕСО за даване на леден запас, като измести някои от мощностите на Христо Ковачки. Това би могло да обезпечи на Папазов и Христозов доходи за десетки милиони годишно.

Иначе Антон Славов дълги години е работил в НЕК. До 2010-а е бил началник на употребата на хидромощностите на сдружението, след което по информация на Валери Симеонов е бил уволнен поради несправяне с работата си. При ръководството на кабинета " Орешарски " Славов се връща в електрическата компания като заместител изпълнителен шеф. След което дирите му се губят.

За Ангелин Цачев " Капитал " научи, че е началник на инвеститорския надзор в ЕСО от към 10 години. А Пламен Йорданов е регионалният координатор на ГЕРБ за Старозагорска област. По обучение той е икономист и е бил народен представител в 42-то и 43-то Народно заседание.

Ами надзорът?

По информация на " Капитал " договорите и на тримата членове на надзорния съвет на Електроенергийния систематичен оператор - Костадин Язов, Пламен Радонов и Северин Въртигов, също са изтекли. За тяхната промяна обаче към момента не се приказва. Дали такава ще бъде подхваната евентуално ще се разбере до края на месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР