Енергийните напитки набират популярност в Европа още през 80-те и

...
Енергийните напитки набират популярност в Европа още през 80-те и
Коментари Харесай

6 риска, които крие консумацията на енергийни напитки

Енергийните питиета набират известност в Европа още през 80-те и 90-те години, а през днешния ден към 30% от възрастните и 68% от подрастващите ги употребяват. Към 2012 година международните продажби на енергийни питиета носят облага от 12 милиарда $.

Тези питиета съдържа доста огромно количество кофеин, аминокиселината таурин и витамини. Те са основани в Япония през 60-те години и се оферират в качеството им на стимуланти. Често производителите спонсорират спортни изяви, с цел да внушат на евентуалния консуматор мечтаното обръщение за резултатите на напитката.

Повечето от рисковете, които учените показват, са свързани с кофеина и включват:
Заболяване от диабет вид 2, защото огромните количества кофеин намаляват чувствителността на организма към инсулин. Затлъстяване, обратно на маркетинговите послания, свързани със спорта. Спонтанен аборт в късен стадий от бременността, раждане на мъртво бебе или раждане на бебе с доста ниско тегло.  Предозиране с кофеин, което може да докара до сърцетуптене, повишение на кръвното налягане, гадене, повръщане, спазми и даже гибел. Негативни резултати върху сърдечно-съдовата и нервната система при деца и подрастващи. Склонност към приложимост и на други рискови субстанции.
Все по-често младежите комбинират енергийните питиета с алкохол, което води до рисково държание, защото енергийните питиета отстраняват замаяността, която алкохолът провокира. Това може да подтикне използвалият този микс от питиета да се впусне в рисково държание и експанзия. Консумацията на енергийни питиета може да провокира и прекалено търсене на нови чувства с произлизащите от това рискове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР