Енергийната сигурност на страната и ще имаме ли газ през

...
Енергийната сигурност на страната и ще имаме ли газ през
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Когато чуете премиера Кирил Петков да казва, че нещо ще понижи цената на енергоносителите, бъдете сигурни, че цената върви рязко нагоре

Енергийната сигурност на страната и ще имаме ли газ през зимата, и на каква цена, бе тематика в " Тази заран " по bTV с посетител Теменужка Петкова.

" Може би би трябвало да стартираме с това че това злощастно държавно управление ще остане в историята на България като образец за това по какъв начин не би трябвало да се ръководи страната, по какъв начин страната не би трябвало да се ръководи с неистини, операции, внушения и по какъв начин страната не би трябвало да се ръководи с ненавист към политическия конкурент ", сподели Петкова.

Според нея енергетиката е един от секторите, най-засегнати и в най-тежко положение, по-късно ръководство. " Енергетиката в никакъв случай не е била в такова тежко положение. Енергийната сигурност на страната в никакъв случай не е била под подобен огромен въпрос както в актуалният миг.

Вчера чух изказването на премиера в оставка господин Петков че са обезпечени 7 танкера с полутечен газ, от които ще дойдат 3 до края на тази година и 4 идната. Със сигурност мога да кажа че това не е нищо друго с изключение на един спешен пиар и не е нищо друго с изключение на блян да се трансферира казуса върху служебното държавно управление и президента Румен Радев.

Какво значи договорили сме доставки на седем танкера полутечен природен газ? България има потребност от сигурност. Когато казваш че има подписан контракт, би трябвало първо да се каже с кой е подписан този контракт. Доставките на природен газ за България са една от най-сериозно защитаваните секрети в страна. Никой не откри за належащо да осведоми българския парламент да разиска всички тези въпроси. Никой не знае на каква цена са контрактувани тези доставки " - изяснява тя.

" Когато чуете премиера Кирил Петков да споделя, че нещо ще намали цената на енергоносителите, бъдете сигурни, че цената върви внезапно нагоре. Нали помните каква поръчка беше дадена с първия контрактуван танкер - че цената на природния газ ще бъде три-четири пъти по-ниска. И какво се получи при настояването на " Булгаргаз " за с 54% по-висока цена за август по отношение на юли(286 лв. на мегаватчас). Ще заплащат българския бизнес и българските жители.

Големият проблем е, че се пуска нещо в общественото пространство. Казва се, че са обезпечили 7 танкера, само че никой не споделя по какъв начин тези количества течен природен газ ще стигнат до България. Една стока може ли да бъде твоя, в случай че ти не можеш да стигнеш до нея? " - пита Теменужка Петкова.

" Служебното държавно управление трябвало да обезпечи инфраструктурата. Какво значи това? Ако имаш контракт, би трябвало да кажеш приказвал съм с компанията X, цената се образува по подобен и подобен метод, тези доставки ще дойдат в този и този интервал, по този и този маршрут. Резервирал съм потенциал " - разказва процедурата Петкова.

" Нито са резервирали потенциал, нито са обезпечили опция този природен газ да дойда до България, нито е ясно ще стигнат ли количествата. Това е един спешен пиар от страна на отиващото си държавно управление и опит да се трансферира отговорност " - уверена е тя.

За отчета на краткотрайната комисия:

" Изводите в отчета на краткотрайната комисия на Народно събрание за газа, че цялата информация обвързвана с прекратяването на доставките по контракта с " Газпром " е предоставена безусловно манипулативно и в повърхностен размер. Стана ясно, че още на 13 април Министерски съвет на оперативно съвещание взема решение " Булгаргаз " да не възприема новия препоръчан от страна на " Газпром износ " метод, обвързван с заплащането по тези контракти.

На " Булгаргаз " им е предоставена поисканата от тях спомагателна информация, в това число " Газпром " им дава инструкцията, обвързвана с разплащанията. Много ясно написа, че един от главните опасности, изтъквани от държавното управление по превалутирането, действително не съществува. Никой не кара " Булгаргаз " да закупува рубли.

" Булгаргаз " има уговорката да заплати във валутата, която е заложена в контракта, който има с " Газпром износ ", а " Газпромбанк " има уговорката в границите на 2 работни дни да си направи превалутирането. Валутен риск, на процедура не е съществувал " - споделя екс енергийния министър Петкова.

Ще следва ли едно държавно управление на ГЕРБ прецизно европейските политики

" Политическа партия ГЕРБ сме виновни хора и преди всичко ние би трябвало да последвам европейската политика
в тази област. Европейският съюз има съответна визия във връзка с това по какъв начин държавите-членки би трябвало да обезпечат своята енергийна сигурност. И ние прецизно ще следваме това, което Европейският съюз слага като линия и като визия.

Може да се направи по този начин както направиха Германия, Австрия, Унгария, Италия, Испания, Словакия, Гърция - от която получаваме още веднъж съветски газ посредством медиатори на 30% по-висока цена. Това е диверсификацията която това държавно управление на процедура ни завеща - ние сега получаваме още веднъж съветски газ, това хората би трябвало да го знаят, само че на висока цена " - съобщи Петкова.

Според нея светлина в тунела от проблеми е най-малко връщането на специалист като Иван Иванов отпред на КЕВР - човек, който е неоспорим експерт в тази област, извънредно честен и виновен.
" Той няма да избяга от отговорност тъй като тук става въпрос за националната сигурност на България, става въпрос за една доста тежка зима, която ни следва която в която взима ни вкара това злощастно държавно управление ", изясни Петкова.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР