Енергийната криза, започнала в ЕС миналата година, се усеща и

...
Енергийната криза, започнала в ЕС миналата година, се усеща и
Коментари Харесай

Цените на тока и газа в Европейския съюз достигнаха своя връх

Енергийната рецесия, почнала в Европейски Съюз предходната година, се усеща и през днешния ден, оповестява Yeni Şafak. Цените на тока се покачиха, а за газ би трябвало да плащаме невъобразими суми. В някои страни цената на потреблението на синьо гориво се е удвоила.

В Европейския съюз на фона на разразилата се предходната година енергийна рецесия междинната сума, платена за 100 киловатчаса електрическа енергия в жилищни здания през първото полугодие на тази година доближи 28,9 евро. Това е нов връх. Най-голям растеж на цените на електрическата енергия има в Холандия – 953%, Литва – 88%, Румъния – 77%.

Европейската статистическа работа разгласява данни за цените на електрическата енергия и природния газ, потребени в семействата в страните членки на Европейски Съюз през първата половина на 2023 година

Според тази информация през първото полугодие на 2023 година за 100 киловатчаса електрическа енергия са плащани 28,9 евро, до момента в който през първото полугодие на 2022 година тази цифра е била 25,3 евро.

През първото полугодие на тази година цените на електрическата енергия са се нараснали в 22 страни от Европейски Съюз по отношение на същия интервал на предходната година.

Най-голямо повишаване на тока измежду страните членки на Европейски Съюз е записано в Холандия. Така през първото полугодие на тази година цените са се нараснали с 953% по отношение на първото полугодие на предходната година. Рекордното нарастване на цените се дължи на обстоятелството, че намаляването на налозите не продължи през 2023 година и се усилиха данъчните заплащания върху електрическата енергия за семействата. В отчета се отбелязва още, че страната ще вкара оптималната цена на електрическата енергия, като тази година това равнище ще намалее доста.

По отношение на растящите цени на електрическата енергия Холандия е следвана от Литва (88%), Румъния (77%) и Латвия (74%). В Словения това нарастване е 38%, в Швеция и Белгия – 27%, в Германия – 26%, в Италия – 21%.

Сред страните членки на Европейски Съюз най-скъпо за електрическа енергия заплаща Холандия, където 100 киловатчаса електрическа енергия костват на семействата 47,5 евро. След Холандия се подреждат Белгия (43,5 евро), Румъния (42 евро), Германия (41,2 евро), Дания (38,1 евро), Италия (37,8 евро).

Най-евтино се е продавал ток в България, където за 100 киловатчаса са се плащали 11,4 евро. След тази страна са Унгария (11,6 евро) и Малта (12,6 евро).

А в Турция съгласно Европейската статистическа работа цените на тока са били 8,4 евро, което е по-ниско от всички страни в Европейски Съюз.

Цените на природния газ се усилиха

През първото полугодие на тази година междинната цена за всеки 100 киловатчаса природен газ, употребен в жилищни здания в страните от Европейски Съюз, е била 11,9 евро. За същия интервал на предходната година тази цифра е изчислена на 8,6 евро. Цените на природния газ също доближиха исторически високи равнища.

Сред страните от Европейски Съюз най-високо заплащане за консумации природен газ в жилищни здания през този интервал има в Холандия – 24,8 евро за 100 киловатчаса, Швеция – 21,9 евро, Дания – 16,5 евро.

В същото време най-достъпното ползване на природен газ измежду страните членки на Европейски Съюз е в Унгария. В страната семействата са плащали приблизително по 3,4 евро за 100 киловатчаса природен газ, в Хърватия – 4,1 евро, в Словакия – 5,7 евро.

Страните, в които цените на газа са се повишили най-вече, са Латвия (139%), Румъния (134%), Австрия (103%), Холандия (99%) и Ирландия (73%).

В Турция цената на природния газ беше избрана на 2,5 евро, което е по-ниско от всички страни от Европейски Съюз.

Тези данни обгръщат интервал, когато цените на електрическата енергия и природния газ внезапно скочиха заради енергийната рецесия в страните от Европейски Съюз.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР