Енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, оказва

...
Енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, оказва
Коментари Харесай

Енергийната бедност в ЕС се увеличава осезаемо

Енергийната рецесия, провокирана от войната на Русия в Украйна, оказва своето въздействие върху жителите на Европейски Съюз. Оказва се, че 9,3% от популацията не могло да поддържа домовете си задоволително топли през 2022 година

Енергийно бедните са се нараснали с 6,9% по отношение на миналата година, сочат данните на Евростат.

Интересен факт е, че съгласно данните за България семействата, които не могат да отопляват домовете си, са намалели от 23,7% през 2021 година на 22,5 на 100 през 2022 година. И наклонността за понижаване е устойчива в последното десетилетие.

Енергийната беднотия в Европа нараства на фона на растящите цени на силата, акцентира Европейският стопански и обществен комитет (ЕИСК) по време на третата си годишна конференция по тази тематика.

Мерките, въведени по време на рецесията, не съумяха да се оправят с казуса, който беше остър от войната на Русия в Украйна, сподели ЕИСК. Именно този съвет е органът на Европейски Съюз, сплотяващ организации на гражданското общество, групи на работодатели и профсъюзи, напомня Euractiv.

В България пък втора година се приказва интензивно по какъв начин би трябвало да се вземат ограничения за битка с енергийната беднотия, а политиците още не са дали даже определение за този термин. Анализи на разнообразни специалисти демонстрират, че е допустимо до 40% от семействата у нас да се окажат енергийно небогати.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР