Енергийна криза се разпростира вече по целия свят. В Обединеното

...
Енергийна криза се разпростира вече по целия свят. В Обединеното
Коментари Харесай

Япония обмисля да се завърне към ядрената енергия

Енергийна рецесия се разгръща към този момент по целия свят. В Обединеното кралство дефицитът на сила и високите цени провокираха изключителна енергийна рецесия, считана за " по-голяма от пандемията ".

Енергийната рецесия в Япония пък принуждава държавното управление да направи смяна в политиката и то в посока, в която се заклеха, че в никакъв случай няма да тръгнат още веднъж: нуклеарната сила.

Япония е страна, която отбягва технологията след нуклеарната покруса във Фукушима през 2011 година, когато най-мощното земетресение, записано в миналото в Япония, провокира цунами и вълна, която се разруши в атомната електроцентрала във Фукушима, което сътвори най-лошата нуклеарна злополука от Чернобил до тогава. След Фукушима японското население стачкува против нуклеарните централи и японското държавно управление даде обещание дефинитивно приключи зависимостта от източника на сила.

Измина повече от десетилетие и енергийният пейзаж е радикално друг от този, когато японското държавно управление направи тези обещания.

Сега, когато следствията от пандемията и войната на Русия в Украйна не престават да се отразяват на енергийните пазари, Япония гледа на всичките си спрени нуклеарни енергийни централи с по-розова вероятност, написа Oiprice.

Тази седмица министър-председателят Фумио Кишида разгласи, че Япония освен ще рестартира неработещите нуклеарни централи, само че и ще обмисли създаването на нови реактори от последващо потомство, което е внезапен поврат от политиката им през последното десетилетие.

Досега Япония разчиташе на вноса на въглища и природен газ, за ​​да компенсира загубата на личен потенциал за нуклеарна сила, само че тези източници на гориво стават все по-оскъдни и по-скъпи и Япония е принудена да търси нови други възможности.

Ядрената сила е очевидният избор. Япония към този момент има инфраструктура, която чака единствено едно натискане на превключвателя.

Въпреки нуклеарните повреди във Фукушима, Чернобил и остров Три Майл, нуклеарната сила като цяло е извънредно безвредна форма на произвеждане на сила. Доклад от 2013 година на учени от НАСА откри, че като цяло нуклеарната сила е избавила 1,8 милиона живота, които другояче биха били изгубени от замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаеми горива.

През последното десетилетие Япония не сподели признаци на отвод от нуклеарна сила, макар че установяването на енергийна самостоятелност и реализиране на задачите на страната във връзка с климата, би било съвсем невероятно без това.

Според отчет на Reuters антиядрената позиция на японската общност е смекчена доста през последните месеци, " защото цените на горивата се покачиха и ранното и горещо лято подтиква политики за икономисване на сила ".

" Използването на нуклеарната сила ще бъде насърчавано при главната причина, че публичното доверие в нуклеарната сила би трябвало да бъде извоювано и че сигурността би трябвало да бъде обезпечена ", гласи скица от проекта на японското държавно управление.

Климатичните цели на Япония включват постигане на въглеродна индиферентност до 2050 година " Амбициозната вероятност " на страната, както е обрисувана в 6-ия стратегически енергиен проект, приканва за енергиен микс до 2030 година, който включва до 38% възобновима сила и 20% до 22% нуклеарна сила енергия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР