Емилия Милчева, Когато първите две политически сили си в България

...
Емилия Милчева, Когато първите две политически сили си в България
Коментари Харесай

Радев - главен преговарящ за правителство? Защо не бива

Емилия Милчева,

Когато първите две политически сили си в България насрочат среща пред камери и авансово са оповестили, че нито една от двете няма да поддържа другата за държавно управление, какво следва? Зрелищно сумо, а медиите ще чакат кой пръв ще загуби равновесие.

На 8 ноември (вторник) ГЕРБ и “Продължаваме смяната ” (ПП) ще се срещнат в Народното събрание на отворени за публицисти диалози. Това се случва на 37-ия ден от изборите, след които президентът Румен Радев към момента не е връчил първия изследователски мандат. По всяка възможност това ще стане идната седмица, откакто завърши консултациите със седемте парламентарно показани политически сили. От тях минаха едвам три - с ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи. Провалят ли се първите два мандата, връчването на третия се измества за декември. През това време политическите сили ще търсят формула за държавно управление - не пред камери.

Зрелища в името на партийната реклама

Присъствието на медии на диалозите сред ГЕРБ и Политическа партия ще занижи още упованията за какъвто и да било коефициент на потребно деяние от срещата, на която двете политически сили ще обясняват имат ли пресечни точки по политиките, която всяка предлага. Факт е, че кабинетът на Кирил Петков беше предшестван от предавани онлайн договаряния за съдружно съглашение сред работните групи на четири политически сили. Факт е също по този начин, че водачите на “Промяната ” бяха засичани по късни доби на “Позитано ” 20, в централата на Българска социалистическа партия. Публични диалози допускат тържественост и повече пиар, в сравнение с смисъл. На 8 ноември Политическа партия ще имат опция да показват пред камерите пакета си от обществени ограничения, а ГЕРБ - да повторят предложенията си за механизъм за понижаване на цените на горивата и обезщетения за бизнеса. Покрай това ще разменят по някоя и друга остра имитация.

Мерките ми са по-добри от ограниченията ти

По Нова тв през вчерашния ден съпредседателят на Политическа партия Асен Василев изясни, че ще показват 16 целта, измежду които: минимална работна заплата от 860 лв., спомагателни данъчни облекчения за млади фамилии, увеличение на пенсиите с повече от инфлацията и противоречивата 13-та точка - бюджетен недостиг до 3%, (по критериите за еврозоната).

“Животът не е единствено пенсии… Как си показват точка 13 - 3% недостиг и още 7 милиарда - тъй като те излизат, изговарят, кой не желае да усили пенсии, заплати, да раздаваме на бизнеса ”, съобщи в Пловдив водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който изрази подозрение, че е допустимо да се реализира толкоз невисок недостиг.

За 2022 година заложеният в бюджета недостиг е 4,1% от Брутният вътрешен продукт, само че служебният министър на финансите Росица Велкова позволи, че ще е по-нисък – 3,4%. Догодина обаче плановете на МФ са за 6,6% от Брутният вътрешен продукт превишение на разноските над приходите и то без нарастване на пенсии и заплати. Според Асен Василев обаче предлаганите от тях ограничения са изпълними, защото растежът тази година ще е 4%, а не 2,8 на 100, а следващата година щял да е най-малко 3%. Такава беше прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), оповестена преди месец - растеж от 3% за българската стопанска система през 2023 година, а за тази - до 3.9%. Финансовото министерство е по-консервативно, предвиждайки напредък от 1,6% за следващата година, а Българска народна банка - едвам 0,1%.

Но все едно какви хрумвания имат ГЕРБ и Политическа партия за бюджета за следващата година - никоя от тях не може да сформира независимо държавно управление. Дори да си обезпечат болшинство за поддръжка на кабинет – т.е. 121 депутати, бюджетът няма да е израз на политиките единствено на една партия.

Оптимизъм струи

Каквото и да се случи на срещата във вторник, ГЕРБ ще продължат диалозите и с останалите политически сили. Борисов изключи разновидността ГЕРБ да даде поддръжка, без да взе участие в държавно управление. Подобна концепция стартира през вчерашния ден по Българска национална телевизия съпредседателят на “Демократична България ” ген. Атанас Атанасов, а по-рано - и евродепутатът Радан Кънев. ГЕРБ да върне първия мандат и да поддържа втория на Политическа партия и Демократична България, сподели Атанасов, безапелационен, че Демократична България няма да поддържа кабинет с мандат на ГЕРБ. “Това е неуместно. Ами в случай че ги подкрепим, на другия ден може да ги свалим! Асен Василев няма да гласоподава за Ф-16, ние ще оттеглим поддръжката за правителството… ”, разяснява пък Борисов от Пловдив.

Въпросът допустимо ли е държавно управление без поддръжката на ГЕРБ-СДС и техните 67депутати обаче занапред ще търси отговор.

За съпредседателя на Демократична България Христо Иванов казусът е, че не вижда “сериозен стратегически диалог за втория мандат ” (на Политическа партия, б.а.). Разговор за втория мандат не е почнал, а ние ще имаме доста малко време, сподели той по БНР. Но пък водачът на ГЕРБ е оптимист, че държавно управление ще има, тъй като “има систематични партии ” и “президентът е зает ”. Миналата седмица систематичните партии ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия утвърдиха на първо четене промени в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина за избори (паралелно с машинния вот). Но опцията “системните ” да сформират държавно управление е чисто хипотетична - поддръжка от Движение за права и свободи е едно, коалиция с Движение за права и свободи друго, а и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова неколкократно е заявявала, че в държавно управление с ГЕРБ няма да взе участие.

“Дондуков ” 2, центърът за политики

Изглежда, че връзките сред ГЕРБ и президентството не престават да поддържат температури над междинните за политическия сезон, откакто Борисов още веднъж похвали Радев какъв брой е умен и “оставя време, с цел да се наговорят партиите ”. И освен. Отново настоя за привикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента - “не единствено аз, и Христо Иванов, и други, с цел да се чуе коя партия би подкрепила в даден мандат другите, с цел да станат 121 ”. Преди седмица водачът на ГЕРБ позволи сформиране на държавно управление с третия мандат, защото нито Политическа партия ще се “пречупят ”, нито те.

Ако президентът, който дава мандатите и назначи четвърти длъжностен кабинет в границите на 2 години, се заеме и с политическите констелации, това ще е следващото доказателство за немощта на партиите. Преговорите за държавно управление са обвързване и работа на политиците. Държавният глава не е посредник, нито основен договарящ. А и към този момент си обезпечи посредством служебния кабинет задоволително свои хора освен в министерства, само че и в държавните компании и предприятия. Нищо чудно, в случай че първите два мандата се провалят, Радев да връчи третия на партия, която не би го лишила от тях.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР