Емил Спасов е една от големите легенди на Левски и

...
Емил Спасов е една от големите легенди на Левски и
Коментари Харесай

Синята легенда Емил Спасов пред Silentbet: Пожелавам на ЦСКА-София да не играе добре в петък

Емил Спасов е една от огромните митове на Левски и един от футболистите, които постоянно ще се помнят от футболните естети поради своята техника, импровизации, майсторски пасове и голове. С Левски той е шесткратен първенец на България и пет пъти притежател на Купата на страната. Емил Спасов играе от самото начало при историческата победа над Барселона с 5:4 на 17 март 1976 година в София, и осъществя един от головете за „ сините” – за 3:2. Тогава Левски се трансформира в първия тим, вкарал повече от четири гола на каталунците в Европа.

В изявление за Silentbet.com Емил Спасов приказва за дербито Левски-ЦСКА в петък и за рецесията в родния си клуб, и показва мнение за какво българските футболни гении не вършат кариери, съответни на качествата им.

Г-н Спасов, дерби ли е за Вас мачът Левски – ЦСКА-София в петък, защото мнозина считат, че това не е достоверният ЦСКА?

Вижте, всички футболни хора знаят по какъв начин се сътвори ЦСКА-София, само че за хубаво или неприятно, се споделя ЦСКА и в петък ще играят Левски и ЦСКА. Дерби обаче няма да гледаме, защото няма да има аудитория. А, когато няма аудитория, и за футболистите, и за артистите няма театър. Лично аз не чакам да има високо качество.

Надделяват прогнозите, че предвид на моментното положение на двата клуба, ЦСКА елементарно ще вземе трите точки?

Действително ЦСКА-София е в по-добро положение, набра и самочувствие, още повече, откакто победи и Рома. Макар и слаб Рома, в историята ще написа ЦСКА-София - Рома 3:1. ЦСКА-София ще излезе като любимец за успеха, само че се надявам това да му изиграе неприятна смешка.

Намеквате за тези мачове, когато Левски е бил по-слаб, само че е побеждавал ЦСКА?

Точно по този начин. Спомням си това 7:2, когато Гунди им вкара три гола. Тогава ЦСКА беше доста по-силен, водеше безапелационно в класирането, само че... Аз също съм взел участие в сходен мач. Беше през есента на 1977-а, когато след 3-4 месеца в Спартак Варна, се върнах в Левски на 4 октомври. Дни по-рано с младежкия народен тим бяхме отстранили Белгия за европейско състезание с 1:0 в Бургас. Бях капитан на тима ни и вкарах гола. И за „ Добре дошъл” в родния ми Левски, първият ми мач беше против ЦСКА. Ние бяхме с сакат състав. Павел Панов, Бог до го елементарни, беше със строшен крайник от дуела с Аякс, Красимир Борисов със строшен гален, Стефан Аладжов контузен, Тодор Барзов болен от жълтеница. На пейката имаше юноши за запаси. ЦСКА пък беше доста мощен, с Георги Денев и Божил Колев в състава. Всички смятаха, че нищо положително не ни чака, само че до 60-ата минута към този момент водехме с 4:0 и ги бихме с 4:1. Имал съм и още две-три сходни дербита. Играл съм и в две дербита, в които губехме с 0:2, само че спечелихме с 3:2.

Да се върнем към дербито в петък. От аления лагер сипят закани, че освен ще завоюват, само че ще и опитат да подобрят рекордната си победа над Левски с 5:0?

Не мисля, че може да се случи. ЦСКА-София мъчно вкарва повече от два гола в шампионата, даже в последната среща трепери докрая вкъщи против тим от долната част в класирането.

Как би трябвало да играе Левски, с цел да има шансове за положителен резултат?

Всичко зависи от това с каква конфигурация ще излязат нашите на терена. Трябва да играят самоуверено, без боязън, като същински левскари. Дано футболистите ни да осъзнават, че този мач може да преобърне играта им и да завоюват сърцата на публиката.

Кризата в Левски е явна. При това състояние може ли Левски да влезе в топ 6 или ще се бори да оцелее в елита?

Представянето ни в мачовете е отражение на всичко, което се случва в клуба. Много паники през последните месеци – задължения, отговорности, ограничения. Няма по какъв начин това да не се отрази и на играта на тима. Но аз не считам, че имаме толкоз неприятни индикатори и толкоз слаб тим. Надявам се, че в случай че се намерят още спонсори, както се чака, и с няколко положителни попълнения през зимната пауза, през пролетта ще забележим един друг Левски. Един Левски, който потегля нагоре. Важното е тези, които играят Левски, да поддържат непрекъснато положително игрово равнище. Никой не желае от тях да станат доста огромни футболисти или да надскочат своите благоприятни условия. Но мощен футболист не е този, който в един мач дава 80 % от капацитета си, а след това 4 мача никакъв го няма на терена. Силен и потребен за тима футболист е този, който във всеки мач дава 70-80 % от най-хубавото от себе си.

Г-н Спасов, очаквате ли някой всред Локомотив, Арда и Берое също да се намеси в борбата за купата, която се води сред Лудогорец и ЦСКА-София?

Смятам, че Локомотив може да поддържа интригата до последно. Харесва ми по какъв начин играят пловдивчани, имат и обединен колектив. Този тим го сътвори Бруно Акрапович и в случай че резервира равнището си след напускането на треньора, ще резервира и водещите си позиции. Иначе на мен не ми харесва по какъв начин играе Лудогорец напоследък и няма да се изненадам, в случай че ЦСКА-София прекъсне шампионската му надмощие този сезон. Казах към този момент, ЦСКА-София играят добре, само че им поисквам да не играят добре в петък.

Работата Ви разрешава да следите шампионатите в елитните групи на подрастващите, както и мачовете в първия, втория и третия ни ешелон. Виждате ли млади футболисти, които да вдигнат равнището на клубния футбол и националния тим?

Има такива, само че малко. Проблемът на младите играчи с качества у нас е, че се задоволяват с малко. Не е както при непознатите такива, които развиват качествата си и стават звезди от международен диаметър. В България се случва по този начин през последните 10-15 години, поради неприятната работа в клубовете и школите. За мен е неразбираемо, че надарените считат, че са стигнали своя връх, когато влязат в мъжете. Неразбираемо е също, откакто някои президенти дават толкоз високи заплати, за какво младите се задоволяват с дребното.

Какво би трябвало да се направи, с цел да произвеждаме футболисти, както преди?

Всички, които работят за футбола, да си трансформират мисленето, а гениите - отношението към футбола. И не на последно място, а най-важно, е да си подобрим материалните бази. В България с положителни бази за футбол разполагат единствено Лудогорец и Ботев Пловдив. Не може в другите клубове на един-два терена да упражняват близо 500 футболисти и да желаеме да се вършат футболисти. Ние сме и единствената страна без внушителен стадион, на който да се играят огромни европейски мачове, финали на клубни шампионати или европейско състезание. Дори Албания има подобен стадион.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР