Емил Новаков (в средата) и Scaleflex отдавна са в полезрението

...
Емил Новаков (в средата) и Scaleflex отдавна са в полезрението
Коментари Харесай

Бързи снимки навсякъде

Емил Новаков (в средата) и Scaleflex от дълго време са в полезрението на Диана Стефанова, Георги Митов и фонда Brightcap

© Велко Ангелов Емил Новаков е живял на толкоз доста места, че наподобява някак си разумно бизнесът му да е обвързван с елементарно разпространяване на данни по целия свят. Съоснованата от него компания Scaleflex работи в областта на компресирането на фотоси, тъй че те да могат да се отварят бързо и елементарно от която и да е част на света и в верния формат на разнообразни видове устройства. Алгоритмите, с които разполага компанията, вършат мобилните приложения и уеб страници бързи – изключително значимо качество за онлайн бизнесите през днешния ден, когато търпението на потребителите е по-малко от всеки път. Самият Новаков се базира на скорошно проучване, съгласно което 50% от интернет потребителите желаят една страница да се зареди за под две секунди. " Това е мъчно при продуктовите уеб страници и мобилни приложения ", споделя Новаков. " Нашата концепция беше да ускорим този развой. "

Новаков и Scaleflex ще имат опция освен да ускорят този развой, само че да ускорят и личния си напредък. Неотдавна компанията се трансформира в следващата инвестиция на българския фонд Brightcap Ventures, който финансира стартъпа с 200 хиляди евро под формата на конвертируем заем. " В момента сме 12 души. Целта е с тези средства да прибавим още няколко души в комерсиалния екип и освен да растем органично, а да имаме и маркетинг тактика ", споделя Новаков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Около света за три десетилетия

Емил Новаков е на 32 години. Семейството му напуща България съвсем незабавно след 10 ноември. Оттогава Новаков е сменил редица страни, в които е живял, учил и работил. " Първо бяхмe в Тунис, по-късно живяхме във Франция, в Германия, по-късно следвах телекомуникационни науки още веднъж във Франция. Магистратурата ми беше в Съединени американски щати, в Атланта. Там работих за първия и последния си шеф – стартъпа Airwatch, който беше относително огромен. "

Airwatch е софтуерна компания, която създава решения във връзка с мобилна съгласуваност. Работата в нея изпраща Новаков на ново място – Лондон. През 2014 година Airwatch е закупена за 1.6 милиарда $ от друга американска компания, VMware, като по този метод Новаков става чиновник на софтуерния колос. Там той се среща с ръководещия шеф на развойните центрове на VMware за България Диана Стефанова, която през днешния ден води инвестицията в неговата лична компания Scaleflex.

Работата по Scaleflex стартира през 2016 година, а през 2017 година компанията публично е учредена. Тя работи през френски холдинг, само че създаването на услугите на компанията става в България, без нито един от тримата съоснователи да се намира непрекъснато в страната. Новаков работи най-вече от Мюнхен, а двамата му сътрудници французи Жулиан де Маестри и Шарл Хирел надлежно от Хонконг и Лондон.

Компанията има два продукта. Първият от тях, Cloudimage, компресира фотосите в интернет по този начин, че те да са в верния формат за всеки екран. " Започнахме като облачно основана услуга за разработчици. Впоследствие взехме решение да сменим насоката към ускоряването на уеб страници и мобилни приложения ", споделя Новаков. " Когато се усъвършенстват фотосите, една страница се зарежда доста по-бързо. "

Технологията на компанията популяризира фотосите из целия свят. Ако една страница е основана в България, само че публиката е в Съединени американски щати или Азия, фотосите се кешират локално и се дават на локални сървъри, с цел да стане зареждането по-бързо. Новаков счита този логаритъм за едно от най-силните конкурентни преимущества на компанията и споделя, че до края на годината Scaleflex ще подаде документи за патентоване на технологията. " Освен услугата желаеме зад компанията да имаме и интелектуална благосъстоятелност ", споделя той.

В момента Cloudimage има към 400 клиента от целия свят, от които 160 са платени (фирмата предлага и безвъзмездна версия). Повечето от тях са в областта на недвижимите парцели, електронната търговия, модата и медиите, където страниците обичайно са тежки и с доста фотоси.

От желанието на клиентите на Cloudimage се ражда и вторият артикул на Scaleflex, който сега е в бета версия – FileRobot. " Много от нашите клиенти желаеха ние да съхраняваме самите фотоси. Чрез FileRobot ние поемаме целия цикъл на живот на фотоси, видео и други мултимедийни файлове ", споделя Новаков. " Идеята е в три стъпки – запазване и категоризация, култивиране и компресиране и най-после разпространяване на цифровите активи из целия свят. "

Инвестиция от религия в екипа

Диана Стефанова е ръководещ шеф на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток, където и се среща с Новаков. Тя води договорката от страна на фонда и споделя, че Новаков е в нейното полезрение като евентуална инвестиция още преди фондът да съществува. " Досега приходите, които компанията генерира, идват по натурален метод, органично, без същински маркетинг ", споделя тя. " За нас като вложител това значи, че има огромен капацитет в компанията. "

Стефанова споделя още, че най-привлекателното в Scaleflex като инвестиция са чиновниците, с които компанията разполага. " Екипът е мощен, среща се на значими местоположения, има мощни партньорски връзки. Цялата настройка е забавна ", споделя Стефанова.

Целта на компанията към този миг е да пораства. Новаков споделя, че за предходната година компанията има доходи от общо 400 хиляди евро, а концепцията е през идващите години те да порастват с най-малко 50%, само че същинската цел е удвояване на оборота всяка година. От компанията споделят, че през 2020 година тя би трябвало да има 1 млн. евро годишен периодически доход (ARR). Подобен ритъм на напредък наподобява реален, поради че до момента Scaleflex е растяла единствено органично и едвам в този момент компанията ще има същински бюджет за маркетинг. Пазарът, на който компанията работи – ръководството на цифрови активи – се прави оценка от анализатори на 50 милиарда $ през 2020 година

" Имаме аргументи да мислим, че се разграничаваме. Първата е, че считаме нашата технология за по-добра по отношение на тази на конкуренцията. Втората е, че още изначало вършим всичко съгласно новите условия на европейското законодателство, което е плюс за европейските ни клиенти. Третата причина е, че сме оптимизирали оперативните си разноски и сме конкурентоспособни от страна на цени ", споделя Новаков.

Scaleflex не работи на облага, което е обикновено за стартъп, който залага повече на разширението на активността си, само че съгласно Новаков даже сега компанията покрива разноските си. Според Стефанова първите години, които са били финансирани напълно от самите създатели, са научили компанията на финансова отговорност.

От Brightcap Ventures обаче не желаят Scaleflex да се цели към облага, а към агресия. " Ако желаят да са на дребна облага, могат да го създадат и в този момент, само че не това е концепцията. Те са покрай това да демонстрират съществени растежи. Целта не е да са допустимо най-печеливши, а да порастват допустимо най-вече ", споделя Стефанова.Q&A:

Какви са упованията ви от инвестицията?
Диана Стефанова: Това, което желаеме от Scaleflex сега, е те да имат верния фокус. Искаме по всякакъв начин те да порастват с сред 50 и 100%, което е изцяло допустимо. Досега са се разраствали изцяло органично, т.е. там има огромен капацитет. Искаме да забележим по какъв начин компанията стъпва на американския пазар, тъй като ние като фонд мислим съответно в тази посока. Ключови за техния триумф ще бъдат партньорствата. Когато се изберат верните вертикали, се отварят огромни благоприятни условия за напредък.

Как пристигна концепцията за Scaleflex?
Емил Новаков: По време на студентските си години работех като уеб дизайнер и помагах на туристическия бранш да се цифровизира. Тогава излязоха първите смарт телефони. В нашите уеб сайтове имаше доста фотоси – на хотели, карти и така нататък Бързо разбрахме, че има предизвикателство със фотосите – да се виждат в верния размер, да се зареждат бързо. Когато добавиш още устройства – таблети, огромни екрани и така нататък, се оказва, че ти трябват по няколко формата на една фотография и тези формати би трябвало да се генерират, преди да бъдат публикувани. Когато пуснахме в началото услугата, бързо видяхме интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР