Емил Джасим няма нужда от представяне. Учителят, историк и образователен

...
Емил Джасим няма нужда от представяне. Учителят, историк и образователен
Коментари Харесай

#2020: Емил Джасим и лудата година на пандемия и протест

Емил Джасим няма потребност от показване. Учителят, историк и учебен специалист от дълго време е обществена фигура и нееднократно сме се доверявали на неговия професионализъм и сериозна мисъл. Той беше на първа линия на митингите против държавното управление и това е още една причина да сме любопитни какво се върти в главата му след една спорна година и с какви упования посреща новата 2021 година?

Как ще запомните 2020 година?

Емил Джасим: Луда година, без никакво подозрение... Луда и доста тъжна . Това е годината, в която живота си изгубиха другари и сътрудници и в която нямам непосредствен, другар или прочут, който да не бе обиден здравословно или стопански от пандемията. Това беше и година на дисциплината – дисциплината, която с моето семейство абсолютно спазвахме и продължаваме да съблюдаваме, само че и дисциплината, която държавното управление освен не успяваше да наложи, само че и не спазваше. В професионален проект беше годината на деликатния разбор и планирането, които разрешиха да преведем общността на " Увекинд " (училището, в което работя) през две образователни карантини сполучливо. В персонален проект беше годината, в която щерка ми растеше пред очите ми, до момента в който съм в home office, за което съм признателен – видях я по какъв начин проходи, по какъв начин стартира да приказва и по какъв начин стартира да се влюбва в книгите.

Какъв е най-важният урок за Вас през тази година?

Емил Джасим: Най-важният урок е, че резултатът от всяка рецесия може да бъде облекчен, в случай че се възнамерява с внимание към индивида . Това направихме в " Увекинд " и в следствие общността ни излезе още по-силна и по-задружна от първата карантина. Това не направи държавното управление и в следствие – нюзфийдът ми във фейсбук наподобява на стена с некролози пред селска черква.

Кой е символът/думата на 2020?

Емил Джасим: Пандемия и митинг . Тези две думи белязаха света, само че и България. Пандемията промени политическия ландшафт трайно и занапред ще виждаме публичните отблясъци. Все отново точно тя в най-голяма степен докара до загубата на Доналд Тръмп. За България бих добавил и думата " достолепие " – с офанзива против Сарая и всичко по-късно Христо Иванов сподели, че има политици, които са го запазили, а мнозина представители на ръководещите и на фасадната парламентарна съпротива ни припомниха с дейностите си, че в случай че въобще в миналото са го имали, то към този момент окончателно са го изгубили.

Какво очаквате от 2021?

Емил Джасим: Най-силно от всичко през 2021 година чакам имунизациите да ни върнат постепенно, само че трайно към опцията да прегръщаме близки и другар и. Това същински ми липсва. Също по този начин се надявам на идващите постоянни избори нашите сънародници да гласоподават по съвест и с готовност за същинска и трайна смяна , тъй като е извънредно време народът ни да покаже политическа зрялост.

Какво е вашето благопожелание за новата година?

Емил Джасим: Винаги, но в действителност постоянно поисквам две неща – да сме живи, тъй като доста народ си отиде здрав, и да сме здрави, тъй като без здраве живот ли е...? Тези двете, в случай че имаме – първо живот, а след това и здраве – всичко можем да създадем . Това поисквам на всички, които четоха дотук. Вярвам, че е допустимо 2021 година да е по-щедра и по-добра за света. И го поисквам сърдечно.

 
#2020: Росен Карамфилов и годината, в която научихме, че всичко е краткотрайно
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР