Емил БрандийскиНеразбориите около топлофикациите, или по-скоро, около сметките за парно,

...
Емил БрандийскиНеразбориите около топлофикациите, или по-скоро, около сметките за парно,
Коментари Харесай

Пореден каламбур със сметките на топлофикациите

Емил Брандийски
Неразбориите към топлофикациите, или по-скоро, към сметките за парно, още веднъж изригнаха и бяха ловко набутани в центрофугата на новинарския поток и то по метод, по който никой не знаеше къде да гледа, на какво да обръща внимание и кое какво значи, кое е значимо и кое не. Информацията се сипеше на вълни отвред, а несъгласията се наслагваха едно върху друго и даже в този момент никой в конкретика не може да каже кое е истина и кое не е. Общото и значимото в целия този каламбур е, че " Топлофикация София " увеличи невъзможната си цена на топлоенергията и че никой не търси сметка за това! Ще се опитам да отделя проблемите през призмата на моето виждане по въпроса.> Първи проблем: с цената и отговорността > Още преди няколко месеца " Топлофикация София ", а и всички останали топлофикации потеглиха с " огромната кошница " към КЕВР за нови желани покачвания в цената на топлоенергията. Специално за " Топлофикация София " решението за повдигане на цената с 15% (по спомен) бе охладено, когато решението бе прегледано в Столичния общински съвет. То бе преразгледано дотолкоз, че излезе с настояванията на столичното парно за цена пред КЕВР, която да бъде с към 40 стотинки по-ниска от моментната в размер на 150.27 лева за 1MWh с Данък добавена стойност. Както към този момент писах, персонално на мен не ми се вярваше и се оказах прав. КЕВР със своето решение от края на юни даде на " Топлофикация София " близо 0.5% покачване на цената на топлоенергията влизаща от 1 юли т. година Но не бързайте да се радвате. При " Топлофикация София " нещата в никакъв случай не са такива, каквито наподобяват. 
От началото на юли завършва силата на постановлението на Министерството на финансите, съгласно което битовите консуматори плащаха 9% Данък добавена стойност във фактурите си за парно и топла вода. От 1 юли цената на ДДС-то още веднъж се връща на 20%. Така, с нарасналото Данък добавена стойност в касите и сметките на сдружението ще влязат спомагателни доходи, обуславящи нарастване на цената на топлоенергията за битовите консуматори в размер на 10.15%, или покачване от 15.25 лева за всеки 1MWh с ДДС(165.52лв). 
Ето по какъв начин неуместната цена става още по неуместна, а отговорността за това съвсем не е на Топлофикация, а по-скоро на страната в лицето на държавното управление и МФ. То обаче мълчи по отношение на ДДС-то и добродушно чака реакцията на столичани, която към този момент е учудващо тиха. Дори министър Асен Василев си разреши изказване в комисията по енергетика на Народното събрание, че " Видяхме, че няма нищо трагично в нарастването на цената на парното... ". За него персонално може и да няма, само че нарастване от 10.15% за столичани ще има и сметките ни към този момент гонят нови върхове, а хората даже не знаят по какъв начин да стачкуват против покачването им.> Втори проблем: с изравнителните сметки > Спомняте ли си по какъв начин предходната година се разгоря проблем към изравнителните сметки на " Топлофикация София " и част от потребителите заплатиха по-големи суми от останалите консуматори на топлоенергия? Това се случи за тези изравнителни сметки, които бяха направени след въвеждане на понижението на ДДС-то от 20% на 9%. Тогава доплащащите в изравнителните сметки, ги заплатиха с понижена ставка на Данък добавена стойност. Същото ще се случи и тази година, защото по-голямата част от изравнителните сметки ще бъдат направени със дата след 30 юни, каквато е датата на данъчното събитие. Всичко това, несъмнено, ще се случи, в случай че МФ не даде предложение на Министерски съвет да постанови друго. 
Странното в цялата обстановка е, че всички правоприлагащи органи са авансово наясно с казуса, само че нямаха ни най-малката храброст авансово да излязат с някакво изказване и решение с което казусът да бъде избегнат. Лично аз ще нарека това им деяние надменност, с която карат електората " да настъпи мотиката два пъти ", само че пък както се споделя - за всекиму рано или късно идва Видовден... или избори.
Така вместо потребителите да насочат цялото си внимание и протестна сила към главните ни проблеми с топлофикация, а точно количеството на продаваната ни топлоенергия и тази неуместна цена, която бе вдигната, те ще се чудят и роптаят че за следващ път ги прецакват с изравнителните сметки.> Трети проблем: Високите априлски сметки > Този проблем е чисто софтуерен и съществува всяка година, откогато сметките ни са планирани. Април е изравнителен месец за всички топлинни счетоводители. В този месец топлинните счетоводители вършат сличаване с числата от топлофикация и изравняват своите прогнози по отношение на действителните продажби на топлоенергия с които ни е натоварило столичното парно през целия едногодишен регистриран интервал. Почти постоянно прогнозите на компаниите за дялово систематизиране са малко по-ниски от продажбите на " Топлофикация София " и в последния месец те изравняват количеството, което са ни заложили във фактурите през годината с действително продаденото ни. Затова в този месец топлоенергията във фактурите ни е малко по-висока. Това всъщност не въздейства на крайните суми, защото това е за сметка, на по-ниските стойности, които сме плащали планирано през годината. И защото не се заплащат наказателни лихви за просрочие до изравнителната сметка, то самите стойности общо взето са без значение. Почти постоянно формалните оправдания на " Топлофикация София " са по-ниски температури, по-високо ползване и други сходни измислици, на които от дълго време никой не има вяра.
Има обаче и различен по-сериозен проблем, появил се особено през тази година. По закон, " Топлофикация София " би трябвало да приключи топлоподаването на 30 април. През тази година обаче, столичното парно спря топлоподаването в някои от постройките на 1 или 2 май (официално го има отразено във фактурите). А това е нелегално. Въпросът е за какво Топлофикация София не приспадна топлоенергията за отопление от майските фактури, а натовари потребителите с тях. Все отново виновността за прекъсването на топлоенергията за отопление в постройките е напълно отговорност на сдружението. Утре сдружението може да реши самоволно да спре топлоподаването на 10-ти или 20-ти май да вземем за пример. Официално отоплителният сезон тази година е завършил на 28 април.> Четвърти проблем: Съдът анулира формулата за пресмятане на сметките  > Това, или сходни на това заглавие четем по медиите към този момент седмица. Ще се опитам да внеса малко конкретика в целия този проблем. Преди това обаче ще изкажа персоналното си мнение - обсъжданията проблем е цялостна нелепост, защото това е спор за " систематизиране на топлинната сила сред потребителите в границите на една абонатна станция ". Той по никакъв метод не визира продажбите на " Топлофикация София ", или другояче казано парите която тя желае да получи.
В основата си обсъжданията от съда проблем е за това кой какъв брой сградна апаратура би трябвало да заплаща, или дали изобщо да я заплаща.
До момента не се е намерил експерт по топлотехника, който да измисли формула за РЕАЛНОТО ИЗМЕРВАНЕ на топлоенергията за сградна апаратура за съответен апартамент, който да обгръща всички тези на " първо четене " параметри (може да има и други, за които да не се сещам в момента) и те да са достоверни в границите на месеца или отоплителния сезон. Ако някой успее да го направи, то той би трябвало незабавно да получи Нобелова премия.
Именно тъй като е невероятно да бъде измислена формула за пресмятането на действително потребената сградна апаратура, регулаторът (КЕВР) е одобрил някаква, която в минимална степен да отразява най-малко кардиналното ползване на по този начин наречената " сградна апаратура ". За това е естествено тя да е комплицирана, с доста параметри - ясни или неразбираеми, които в годините се видоизменят. 
Та сега Върховният административен съд на първо четене е постановил, че част от параметрите, заложени във формулата за пресмятане на сградната апаратура са неправилни (противозаконни) и то от 2020 година насам. По думите на разпратените по телевизионните студия експерти, анализът на специалистите оспорили формулата е много добър и съдът правилно се е произнесъл.> В резюме на казуса > В момента имаме една изкуствено основана неразбория, каша или както желаете я наречете, която не взема решение всъщност казуса с високите сметки. Сами преценете, че в случай че топлоподаването на столичани или където и да е другаде в страната ни бе стопански преференциално за потребителите, нямаше да съществува неодобрение, нямаше да има икономисване на топлота от отопление, събаряне на радиаторите и замяната им с различни източници на топлота (климатици например) и изобщо отвод от парно. Тъй като обаче потребителите на топлоенергия са единствено консуматори, защото от тях не зависи нищо от това за което заплащат - цена или количество топлоенергия, а не клиенти, то всъщност те не носят никаква виновност за действителното положение на сисемата. Именно за това им пробутват отвличащи вниманието проблеми, върху които да се концентрират, само че които не засягат по никакъв метод ползите на топлофикациите.
Дали и какво ще стане - следва да разберем. Единственото, което е знае се, че всички търкаляни в медийното пространство проблеми, които ни подмятат за обсъждане, не вземат решение главния проблем - високите сметки за парно и топла вода.>
Икономически живот, със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР