Емерсън Мнангагва Емерсън Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве

...
Емерсън Мнангагва Емерсън Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве
Коментари Харесай

Емерсън Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве


Емерсън Мнангагва

Емерсън Мнангагва постави клетва като президент на Зимбабве пред десетки хиляди възторжени поддръжници на националния стадион в столицата Хараре, с което публично и дефинитивно завърши 37-годишното ръководство на Робърт Мугабе, съобщи Ройтерс.

Пред множеството 75-годишният Мнангагва, някогашен началник по сигурността, именуван " Крокодила ", се закле да съблюдава конституцията и законите на Зимбабве и да брани правата на неговите 16 милиона жители.

Мнангагва поема ръководството на една разорена страна три дни след историческата оставка на най-възрастния настоящ държавен глава на планетата - 93-годишният Мугабе, който се отдръпна под натиска на армията и партията си и на уличните митинги, напомня Франс прес.

От ранни зори жителите на столицата се тълпяха пред вратите на стадиона, с цел да приветстват новия си президент. " Изпълнени сме с възторг и чакаме доста от Мнангагва. Живеем в тирания от доста дълго време ", сподели пред Агенция Франс Прес 23-годишна зимбабвийка.

" Благодарим на нашите бойци " и " Народът сподели думата си " се четеше по транспарантите на стадиона.

Тези думи сподели самият Мнангагва в сряда пред хилядите последователи, стекли се пред централата на ръководещата партия " Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт " (ЗАНУ-ПФ).

Мнангагва е някогашният вицепрезидент и дясна ръка на Мугабе, само че по-рано този месец бе упрекнат в непочтеност и уволнен, когато влезе в спор с амбициозната брачна половинка на Мугабе Грейс, която също има вкус към президентския пост.

Отстраняването му бе тактическа неточност от страна на Мугабе Мнангагва има поддръжката на армията.

Зимбабвийците всеобщо поддържаха военния прелом, защото Мугабе, бивш воин на битката за избавление, ставаше все по-непопулярен поради похищенията против човешките права и икономическата рецесия в страната.

Анализатори обаче показват паника, че Мнангагва може би няма да бъде с нищо по-различен, защото е част от дългогодишната ръководеща прослойка.

Мнангагва е уверил своя предходник Робърт Мугабе, че той и фамилията му ще бъдат в сигурност в страната. Двамата са разговаряли по телефона за първи път след връщането на някогашния вицепрезидент Мнангагва, съобщи Ройтерс.

Според в. " Хералд " Мнангагва и Мугабе са се разбрали някогашният водач да не участва на церемонията по полагане на клетва, тъй като се чувствал изтощен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР