Емблематичният за Хасково монумент на Света Богородица се руши. Поради

...
Емблематичният за Хасково монумент на Света Богородица се руши. Поради
Коментари Харесай

Статуята на Богородица в Хасково се руши

Емблематичният за Хасково паметник на Света Богородица се разрушава. Поради съображения за сигурност паркалисът и магазинът за сувенири под монумента към този момент шести месец са затворени за гости. Община Хасково е заложила малко над 48 хиляди лв. в бюджета си за ремонт на най-голямата в света скулптура на Богородица. Реновирането обаче към момента не е почнало.

Хасково

Вече шести месец горната част от постамента на хасковската Богородица се разрушава. Падат огромни сектори от каменната обшивка на южната, западната и северната фасади. Мястото е обезопасено. От общинската администрация обясниха, че ремонтът се е забавил, поради спазването на законови периоди.
Диана Иванова – представител на Община Хасково: „ В момента е в ход социална поръчка. Имаме сделка с притежателите на авторските права, сина на създателя на склуптурата, тя да бъде обследвана и импрегнирана, т.е. все още статуята пропуща вода. Тази вода влиза в параклиса и разрушава параклиса. За да бъде импрегнирана обаче статуята, времето би трябвало да е топло. “
Въпреки че фасадата на монумента се разрушава и параклисът е затворен, туристи не престават да идват. Заради създалата се обстановка от туристическия информативен център, които стопанисват обекта, краткотрайно са изнесли дребен офис, откъдето хората могат да получат информация или да си купят сувенир.
Катя Гагова – шеф на Туристически информативен център /ТИЦ/ - Хасково: „ Този изнесен офис действа от няколко месеца към този момент, което мисля, че е огромно улеснение. Има краткотрайни табели сложени, с цел да насочват туристите. Изключително доста чужденци с друга народност. Мога да кажа поляци, французи, немци. “
Монументът се посещава от близо 100 хиляди туристи на година. Хасковската Богородица е най-високата в света скулптура на Пресвета Дева Мария с Младенеца. Монументът е открит през 2003 година с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 година е вписан в книгата Световните върхове на Гинес, а от 2009 година е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР