Емблематичната за българската драматургия пиеса Службогонци, под режисурата на Николай

...
Емблематичната за българската драматургия пиеса Службогонци, под режисурата на Николай
Коментари Харесай

Ловешкият театър гостува в Театъра на армията с Вазовата пиеса Службогонци

Емблематичната за българската драматургия пиеса " Службогонци ", под режисурата на Николай Урумов, показва Ловешкият трагичен спектакъл на сцената на Театър " Българска войска " на 19 март от 19 ч., научи ДУМА от Маргарита Капитански, специалист пиар и връзки.
В края на предходната година трупата показа спектакъла на 25-ото юбилейно издание на Международния сценичен фестивал " Дни на комедията " в Куманово, Северна Македония, където Кирил Наумов беше отличен с премия за костюмография.
Макар написана преди 120 години, пиесата " Службогонци " на Иван Вазов е към момента настояща и насочва вниманието към съществуващи и до през днешния ден проблеми в ръководството на България. Тя е измежду най-ярките произведения в българската класическа драматургия, а посредством нея създателят обръща внимание на тематики, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват упоритостта за власт, кариеризмът и корупцията. 
" Службогонци " е и едно от най-новите заглавия в репретоара на държавна такса - Ловеч. Режисурата е на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Но като се изключи че е режисьор на постановката, Урумов се превъплъщава в облика на Станчо Квасников и дружно с актьорите на Ловешкия спектакъл Аделина Петрова, Георги Грозев, Гьорги  Трайков, Диана Спасова, Марина Георгиева, Нина Суванджиева и Явор Костов-Яша вдъхва нов театрален живот на Вазовата пиеса. В спектакъла особено присъединяване заемат и гост-артистите Йордан Петков-Дуньо от Народния спектакъл и Мариян Стефанов от ДКТ " Иван Радоев " - Плевен. 
Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, който през последните години работи по няколко от заглавията на държавна такса - Ловеч - " Козият рог ", " Дон Кихот ", " Гибел или ярко бъдеще " и Шекспировата пиеса " Мяра за мяра ". Зад името му стоят и планове със Сатиричния спектакъл " Алеко Константинов ", Младежкия спектакъл " Николай Бинев ", спектакъл " Сълза и смях ", НТ " Иван Вазов ", с театралните културни институти в Сливен, Габрово, Плевен и други Музиката на " Службогонци " е на Иван Стоянов, а по плаката работи Драгомир Димчев.
" В разговора ни с режисьора Николай Урумов той прояви ентусиазъм във връзка с тази пиеса и не съм имала никакво подозрение, че ще създаде партитурата на всеки от актьорите по този начин, че най-после да се реализира този нелек род - комедията ", изяснява директорката на театъра в Ловеч Биляна Петрова. 
" Мисля, че няма по-актуална пиеса. Ще издам последната имитация от спектакъла. Министърът извиква всички " службогонци " и споделя: " Господа, имам една благополучна вест - Вие се отървахте от мен и аз от вас, държавното управление падна. " Толкова настоящо нещо няма. Пиесата се оказа пророческа ", споделя в изявление за Българска телеграфна агенция режисьорът Николай Урумов.
След премиерните изигравания през юли тази година, които бяха посрещнати с огромен триумф от публиката в Ловеч и още няколко града в страната, " Службогонци " получава покана да взе участие на 25-ото юбилейно издание на Международния сценичен фестивал " Дни на комедията " в Куманово, Северна Македония, при започване на октомври. Предложението идва след посещение на Кумановския спектакъл на ловешката театрална сцена през юни със спектакъла " Драма изгубена во времето " под режисурата на Владлен Александров. 
Добрите връзки сред двата културни института се развиват още от 2019 година, когато Биляна Петрова се свързва с изпълнителния шеф на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София Сашко Насев във връзка спектакъла " Илинден " от афиша на Ловешкия спектакъл, на който тя е режисьор. 
" Човекът, който се отзова тогава на 100 %, беше шефът на НИЦК " Трайко Прокопиев " в Куманово Сашо Тодоровски. Искаме да обединим креативните си екипи, което по своему отваря културните граници на двете страни. По време на фестивала " Дни на комедията " бяхме посрещнати ужасно, а един от хората, имащ огромна заслуга да успеем да изпълним това свое присъединяване, е Антония Велева - директорка на Българския културно-информационен център в Скопие ", споделя Петрова.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР