Емблематичната преди години бивша текстилна фабрика в Пловдив „Марицатекс“ АД

...
Емблематичната преди години бивша текстилна фабрика в Пловдив „Марицатекс“ АД
Коментари Харесай

Бившият текстилен комбинат в Пловдив се готви за застрояване

Емблематичната преди години някогашна текстилна фабрика в Пловдив „ Марицатекс “ АД евентуално ще влезе напълно в активите на мажоритарния си притежател „ Доверие - единен холдинг “ АД, зад който стои притежателят на „ Софарма “ Огнян Донев. Това излиза наяве от решение на Комисията по финансов контрол /КФН/, която е склонна на даде картбланш на търговото предложение на сдружението да изкупи от останалите дребни акционери 46 674 броя акции от капитала на приватизираната фабрика под тепетата, като дава по 65 стотинки на акция. Те ще бъдат закупени със лични средства в общ размер на 30 338.1 лв.. Както „ Марица “ писа, също така желание, сдружението счита да приключи и общественото си присъединяване на Българска фондова борса. Най-амбициозният проект обаче е " Марицатекс " АД да бъде продадено, само че след 2025 година Теренът е очакван за застрояване.

В края на предходната година „ Доверие - единен холдинг “ АД получи отвод от КФН, която наложи краткотрайна възбрана на търговото предложение за изкупуване на останалите акции на „ Марицатекс “ АД. Тогава регулаторът изиска информация по отношение на желанията на притежателя по отношение на по нататъшната орис на някогашния текстилен комбинат, метода на отразяването на паричните потоци в докладите, както и други фирмени елементи.



След приватизацията през 2004 година фабриката бе срината до основи,

а огромната част от машините разпродадени. В уеб страницата на „ Доверие - единен холдинг “ АД е посочено, че „ Дружеството / " Марицатекс " / прави отдаване чартърен и употреба на лични недвижими парцели “, а активността на холдинга е следната: придобиване, ръководство, оценка и продажба на патенти, подчинение на лицензии за потребление на патенти на сдружения и финансиране на сдружения, в които холдинговото сдружение взе участие, произвеждане и търговия в страната и чужбина със артикули и услуги.

От доклада за деветмесечието на „ Марицатекс “ за 2021 година излиза наяве, че търговият предложител - мажоритарният притежател, има намерение да предприеме дейности по отписване на някогашната текстилна фабрика като обществено сдружение, като то ще продължи да прави непроменена активност като непублично сдружение. Сред претекстовете за отвод от борсата е фактът, че „ общественият статут на сдружението води до спомагателни административни разноски, които се отразяват отрицателно върху финансовите резултати на сдружението.



Липсата на забележителна ликвидност на българския финансов пазар,

неналичието на забележителен размер задгранични финансови вложения през БФБ и незначителният дял на привлечено финансиране през БФБ не допускат значими изгоди от опазване статута на обществено сдружение “.

Освен излизане от борсата, притежателят не има намерение да прави промени в размера на капитала на „ Марицатекс “ АД за интервал от три години след сключването на договорката за изкупуване на акциите, нито да прави промени в размера на капитала си за посочения интервал. След като предходната година сдружението закри центъра си за професионално образование, ​засега не планува в идващите три години дейности по преструктуриране на активността, които да доведат до обилни промени в бизнеса и активите му. Собственикът няма планове да преобразува или приключва „ Марицатекс “ АД, както и не има намерение да трансферира контрола на трети лица. Уточнено е също, че акционерите на „ Индустриален холдинг - Доверие “ АД не възнамеряват преобразуването или прекратяването му както и прекачване на контрола на сдружението на трети лица.

Стратегията за бъдещето на „ Марицатекс “ АД включва продължаващо отдаване чартърен на капиталови парцели в средносрочен проект, върху които преди години се издигаше фабриката. Разглеждат се и опциите както за тяхната продажба при удобна пазарна обстановка, или допустима продажба на комерсиалното дружество на „ Марицатекс “ АД, само че след 2025 година

В съществуващите празни терени се позволява построяването на жилищни здания и общежития, магазини и заведения за публично хранене, хотели, здравни заведения, професионално-технически учебни заведения, професионални бази и здания на научноекспериментални бази към предприятията. В доклада е посочено също, че след осъществената досега частична продажба, към 30.09.2021 година сдружението има 59,267 кв.м поземлени парцели и 6431 кв.м здания. Проектните УПИ са ситуирани на територията на „ Марицатекс “ АД и са с площи от 1 дка, 1.5 дка, 2 до 3 дка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР