Еманюел Макрон обвини австралийския премиер Скот Морисън в лъжа за

...
Еманюел Макрон обвини австралийския премиер Скот Морисън в лъжа за
Коментари Харесай

Макрон се чувства излъган от премиера на Австралия

Еманюел Макрон упрекна австралийския министър председател Скот Морисън в неистина за мултимилиардната договорка за строене на подводници във Франция, която бе анулирана преди седмици поради нов съюз сред Канбера, Вашингтон и Лондон.

Попитан от австралийския кореспонденти дали мисли, че Морисън го е излъгал за желанията по отношение на договорката, френският президент отговори: „ Не мисля. Знам “, съобщи ДПА.

Думите бяха произнесени в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Рим късно в неделя, а разногласието сред Париж и Канбера стартира през септември, когато Съединени американски щати оповестиха за нов тихоокеански алианс за сигурност с Австралия и Англия, ориентиран към противопоставяне на силата на Китай в района.

Съгласно пакта, прочут като AUKUS, Австралия ще получи достъп до американски технологии за създаване и употреба на нуклеарни подводници. Това докара до срутва на договорка за 56 милиарда евро с Франция.

Самият Морисън отхвърли да е лъгал Макрон, допълвайки, че решението за отдръпване от договорката е било „ в народен интерес на Австралия “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази разкайване за следствията от алианса AUKUS при срещата си с френския президент в Рим в предишния петък. „ Това, което направихме, беше тромаво “, сподели Байдън и добави, че е останал с усещането, че Париж е осведомен доста преди оповестяването на пакта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР