Еманюел Макрон напуска Китай. Си Цзинпин проведе няколко срещи с

...
Еманюел Макрон напуска Китай. Си Цзинпин проведе няколко срещи с
Коментари Харесай

Европа и Китай обявиха плановете си за Украйна

Еманюел Макрон напуща Китай. Си Цзинпин организира няколко срещи с него в разнообразни формати, държавните глави се договориха за разширение на съдействието, само че не продължиха напред по украинския път. За формалното посещаване на президента на Франция - в материала.

Топло посрещане

В Китай Макрон първо беседва с представители на локалната френска общественост. Поздрави медицинския личен състав, ръководители на френскоговорящи учебни заведения и учители, благодари на всички за тяхната „ преданост по време на пандемията “.

След това той изясни: Франция желае да „ притегли Китай към взаимна отговорност за мира и стабилността “, да ускори двустранните търговски връзки и да възвърне общата основа за взаимоотношение по интернационалните въпроси като битката с изменението на климата и отбраната на биологичното многообразие.

Макрон също напомни смисъла на възраждането на културните връзки сред Франция и Китай. Във връзка с 60-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни 2024 година е оповестена за година на френско-китайския културен туризъм.

Президентът бе съпроводен от внушителна делегация от над 50 души, измежду които топ мениджърите на “Еърбъс ”, “Лореал ”, “Електрисит дьо Франс ” и “Веолия ”, музикантът Жан-Мишел Жар, режисьорът Жан-Жак Ано.

В допълнение към формалните диалози в Пекин, Си беше хазаин на Макрон в Гуангдон, значим експортен район. Има и персонален миг: бащата на президента на Китай оглавява този район през 80-те години.

„ Можете да преброите на пръстите на едната си ръка международните водачи, които биха могли да проведат такава задълбочена полемика със Си “, сподели консултант от Елисейския замък.

Раздор в Европейски Съюз

По молба на Макрон той бе съпроводен и от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Седмица по-рано в Брюксел тя сподели: Китай, „ обръщайки страницата на ерата на промените, навлиза в ерата на контрола “. Според еврокомисаря Пекин не се интересува от отваряне на стопанската система към Европейски Съюз.

Ръководителят на Европейска комисия прикани за " освобождение от несъразмерната взаимозависимост от Китай " и загатна, че Брюксел може да спре използването на историческата комерсиална договорка с Пекин, подписана през 2020 година Фу Конг, китайският дипломат в Европейски Съюз, изрази разочарованието си от това.

Притесненията на Фон дер Лайен са разбираеми. Въпреки че в този момент Европейски Съюз е на второ място по търговия с Китай след Съединени американски щати, има разминаване сред износа и вноса. Според митническата статистика на Китай за 2022 година Европейски Съюз е закупил артикули на стойност 562 милиарда $ и е продал единствено 285 $.

Когато немският канцлер Олаф Шолц посети Китай предходната година, от Брюксел също се чуха скептични мнения: съгласно тях той слага националните ползи над общоевропейските.

Въпреки това Макрон не губи вяра да отвори китайския пазар по-широко към Европа. Или най-малко към Франция. Затова, показват китайските медии, това посещаване може да бъде тест за европейското единение: основните членове на Европейски Съюз от ден на ден работят сами в Азия.

Вразумяване “

Освен това фон дер Лайен твърди, че китайският президент не се интересува от украинско споразумяване, защото „ поддържа „ безграничното другарство “ с Путин “.

Макрон се пробва да убеди Си.

„ Знам, че мога да разгадавам на теб, с цел да вразумиш Русия и да насърчиш всички да седнат на масата за договаряния “, сподели той на китайския водач.

„ Кризата в Украйна се проточва и е мъчно да бъде позволена “, отговори Си. По-късно Фон дер Лайен сподели, че китайският водач е удостоверил желанието си да беседва със Зеленски. " Когато изискванията и времето са подобаващи ", сподели еврокомисарят.

Китай и Франция са твърди поддръжници на многополюсния свят и демократизацията на интернационалните връзки, акцентира Си. " Двете страни са подготвени да преодолеят разликите. Трябва да се придържаме към изцяло стратегическо партньорство, характеризиращо се със непоклатимост, взаимна полза, основаване на нови вероятности и придвижване напред. Трябва да защитим световния мир, непоклатимост и разцвет ", изясни той. Русия и Украйна не се загатват.

Китайският президент също изрази вяра, че съдействието с Европейски Съюз ще се развива без оглед на трета страна.

" Мисля, че Китай и Франция, като непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, притежаващи нуклеарни оръжия, би трябвало да работят дружно за образуване и поддържане на международен ред, който дава отговор на провокациите на времето ", сподели на собствен ред Макрон. " Това допуска, първо на първо място гаранции за непоклатимост и мир, които са изложени на риск, както и установяване на цели в сходство с днешните провокации. “

Страните подписаха редица съглашения за съдействие в икономическата и културната сфера.

А мерикански ят фактор

Дейността на Макрон в азиатската посока е обвързвана освен с Украйна и желанието за по-широко отваряне на китайския пазар за Франция.

За него е значимо да откри нова външнополитическа опора след приемането на Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати. Този протекционистки акт, включващ дотации за зелена сила, се трансформира в препъни-камък сред Вашингтон и Париж. Френските — и по-общо европейските — управляващи се притесняват, че тласъците, дадени на американските производители и купувачи на електрически транспортни средства, ще навредят на доставчиците от Европейски Съюз.

Китай е различен сътрудник за Франция. Мащабното посещаване в Китай е сигнал за Вашингтон, където макар всички увещания не направиха отстъпки на Европа.

Но на украинската писта Макрон не можа да реализира това, което искаше. Именно от позицията на Пекин по този въпрос, предизвести фон дер Лайен, зависят връзките на Европейски Съюз с Китай.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР