Преврат в Нигер: Макрон казва, че Франция ще изтегли войските и посланика

...
Еманюел Макрон каза, че Франция ще оттегли своя посланик и
Коментари Харесай

Еманюел Макрон каза, че Франция ще оттегли своя посланик и ще прекрати цялото военно сътрудничество с Нигер след преврат.

"Франция реши да изтегли своя посланик. В следващите часове нашият посланик и няколко дипломати ще се върнат във Франция", каза президентът.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Той добави, че военното сътрудничество е "приключено" и френските войски ще напуснат в "идните месеци".

Военна хунта превзе Нигер на 26 юли, като свали президента Мохамед Базум.

Решението идва след месеци на враждебност и протести срещу френското присъствие в страната, с редовни демонстрации в столицата Ниами.

Ходът нанася удар с чук върху антитерористичните операции на Франция в Сахел и влиянието на Франция в региона, но г-н Макрон каза, че Франция „няма да бъде заложник на пучистите“, говорейки пред френските телевизионни станции TF1 и France 2.

Има около 1500 френски войници в Нигер.

Прост наръчник за случващото се в Нигер Превратът в Нигер прави размирния регион още по-крехък Превратът в Нигер: ЕС преустановява сигурността сътрудничество

Френският президент каза, че все още смята г-н Базум, който в момента е държан в плен от лидерите на преврата, като „единствен легитимен орган на страната“ и го е информирал за решението си. Той описа сваления президент като „заложник“.

„Той беше мишена на този държавен преврат, защото провеждаше смели реформи и защото имаше до голяма степен етническо уреждане на сметки и много политическо малодушие“, каза той.

Военните лидери на Нигер казаха на френския посланик Силвен Ите, че трябва да напусне страната, след като те свалиха Г-н Базум на 26 юли.

Въпреки това, 48-часов ултиматум за напускане, издаден през август, мина и той все още е в сила, тъй като френското правителство отказа да се подчини или да признае военния режим за легитимен.

Изявлението на г-н Макрон също идва часове след като лидерите на преврата в Нигер забраниха на „френските самолети“ да летят над страната.

Регионалната организация за въздушна безопасност, ASECNA, каза, че въздушното пространство на Нигер е отворено за всички национални и международни търговски полети, с изключение на френски самолети или самолети, наети от Франция, включително тези на авиокомпанията Air France".

Въздушното пространство ще остане затворено за "всички военни, оперативни и други специални полети", освен ако не бъде получено предварително разрешение, се казва в съобщението.

Air France каза на агенция AFP просто, че "не лети над въздушното пространство на Нигер".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР