EM-PAX (на снимката горе), Gougoutka и Plantum са учебните компании,

...
EM-PAX (на снимката горе), Gougoutka и Plantum са учебните компании,
Коментари Харесай

25 учебни компании представиха смели бизнес идеи за бъдещето

EM-PAX (на фотографията горе), Gougoutka и Plantum са образователните компании, които завоюваха първите три места в тазгодишното издание на предприемаческата стратегия на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria) „ Учебна компания “. В рамките на 15-ото издание на самодейността се включиха близо 1000 възпитаници от над 80 учебни заведения от цялата страна, като 25 образователни компании влязоха в оспорвана конкуренция на финала, за огромната премия „ Учебна компания “ на годината, който се организира на откритата сцена в Пловдив Стейдж Парк.

„ Учебна компания “ има за цел в границите на една образователна година да научи учениците от междинните учебни заведения по какъв начин да развиват и материализират своите хрумвания, трансформирайки ги в бизнес. По време на програмата участниците осъществиха своите образователни компании в три предпочитани посоки – STEAM обучение, зелено предприемачество и високотехнологични решения за градове и общности, а на финала показаха своите бизнес проекти, прототипи и артикули.
-->


“С всяка образователна година задачата на журито в „ Учебна компания “ на JA Bulgaria става все по-трудна, тъй като младите бизнесмени са все по-осъзнати, основават все по-иновативни научно-базирани решения и сами търсят поддръжката ни в основаването на работещи бизнес модели. За първа година след пандемията от COVID-19 имаше толкоз доста екипи, които имаха освен работещи прототипи, а подготвени за продажба артикули и услуги и даже първи клиенти ”, показа Ирина Илиева, Директор Организационно развиване в JA Bulgaria.

Като част от тактиката си да подкрепя младежите в развиването на познания и умения, нужни за бъдещата им реализация, Vivacom бе един от главните сътрудници на самодейността. Освен финансова поддръжка за провеждането на основни стадии от самодейността, експерти от разнообразни посоки в телекома се включиха като ментори на учениците и ги поучаваха по време на основаването и развиването на техните образователни компании. Представители на компанията се причислиха и към експертното жури, което оказа помощ за подбора и оценяването на всички планове в състезанието.



„ Подкрепяме програмата „ Учебна компания “ на JA Bulgaria, тъй като имаме вяра, че младежите са ключът към бъдещето и че техните новаторски хрумвания ще имат позитивен принос за нашето общество. Програмата развива мощните страни на учениците, учи ги по какъв начин да бъдат виновни и изобретателни във всяко свое начинание и ги подтиква да насочат вниманието си към едни от най-важните тематики в областта на бизнеса, които ще оказват помощ на всички да живеем по-добре “, показа Нели Търкаланова, консултант Корпоративни връзки във Vivacom.

За поредна година Vivacom връчи и специфична премия за „ Високотехнологично предприемачество “. Новият притежател на премията е образователна компания „ SunCase “, от учебно заведение Проф. Иван Апостолов, гр. София. В рамките на програмата Учебната компания създаде първообраз на калъф за телефон, който посредством слънчева сила предава заряд към батериите на мобилните устройства. Една вдъхновяваща концепция, която е композиция от същинско новаторско мислене, софтуерен усет и грижа за околната среда.



Победителите в програмата „ Учебна компанията 2023 “ – EM-PAX ще показват България на европейското съревнование за Учебни компании GEN-E в Истанбул през юли тази година с новаторския си първообраз на резервоар за разделни боклуци с фотоволтаичен панел и механизъм за компресиране на отпадъците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР