Елхата създава неповторимо настроение за Коледа. Ако предпочетем да закупим

...
Елхата създава неповторимо настроение за Коледа. Ако предпочетем да закупим
Коментари Харесай

Живата елха вкъщи успокоява нервите

Елхата основава неповторимо въодушевление за Коледа. Ако предпочетем да закупим и украсим жива, след празника можем да я засадим на двора. Има и друго преимущество - живото коледно дръвче ще ни радва с аромата си и ще основава контакт с природата вкъщи. Освен това ефирните му масла имат антибактериално деяние, благотворно въздействат на нервната система и понижават напрежението.

При покупка на жива елха тя би трябвало да е на корен, само че това не е единственото изискване. Необходимо е да внимаваме за ред други неща и да се съобразяваме с условията на дръвчето. Живите елхички, които се продават по Коледа, са расли в земята и малко преди да бъдат пуснати в продажба, са присадени в саксия. Кореновата система на дръвчетата обаче е по-широка от короната им и по тази причина нормално се орязва, с цел да може да се напъха в тесния съд. Затова

не купувайте огромни елхички в дребни саксии,

тъй като надали ще преживеят до пролетта. Освен това имайте поради, че колкото по-малко е дръвчето, толкоз по-лесно ще се приспособява към смяната. Преди покупката на елхата леко я повдигнете от съда, с цел да огледате корените. Те би трябвало да наподобяват свежи, както и стволът, а почвата да бъде влажна. Ако елхичката е витална, само че контейнерът е дребен, незабавно я присадете в по-голям съд.

При височина на елхата 1,5 м диаметърът на долната част на ствола би трябвало да е не по-малък от 6 см. На разреза на ствола би трябвало да има смола и колкото повече е тя, толкоз по-добре. Наличието на смола подсказва, че дървото е прясно отрязано. Огледайте добре стъблото да няма тъмни петна, гъбички, мухъл и механични увреждания.
Когато избирате коледна елха,

обърнете внимание и на игличките.

Цветът им би трябвало да е светлозелен, а не жълтеникав или сивкав и не е добре, в случай че падат. Скъсайте няколко иглички и ги разтъркайте в ръка - отлично би било, в случай че придават мощен мирис. Разгледайте елхата още един път - би трябвало да ви харесва, да подхожда по мярка на мястото, където ще я сложите, а долните клончета би трябвало да са ориентирани нагоре.

За по-лесно преместване купете коледната си елха покрай дома. За да не изпочупите клонките, незабавно след покупката я сложете в чувал и я завържете с въже.

Елхата носете с върха обратно,

с цел да не се изпочупят долните клончета, а внасяйки я вкъщи, дръжте върха назад - напред. Ако транспортирате елхата с кола, би трябвало да я разположите вярно. Ако колата има багажник на капака, то остава единствено да закрепите дървото. Ако сред елхата и капака няма нищо, сложете под дървото някаква постеля. Това ще облекчи товаренето и разтоварването, а и клоните няма да одраскат покритието.

Още преди да купите елхата, решете в какво ще стои тя - в пръст или пясък. Заради студа дръвчето не би трябвало да се вкарва незабавно в топло помещение. По-добре го сложете за няколко дни на терасата, с цел да се аклиматизира.

И друго значимо нещо - откакто го внесете, не поставяйте признака на Коледа към парното или до различен отоплителен апарат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР