Елена Йончева поиска въвеждане на единен европейски подход за прилагане

...
Елена Йончева поиска въвеждане на единен европейски подход за прилагане
Коментари Харесай

Eвропа върви след събитията в битката с коронавируса

Елена Йончева изиска въвеждане на обединен европейски метод за използване на скрининг проби в битката с ковид.
В рамките на вчерашното пленарно съвещание Европейският парламент одобри пакет от незабавни ограничения за подкрепяне на държавите-членки за справяне с пандемията от вируса COVID-19. По време на гласуването евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Елена Йончева, изиска Европейска комисия незабавно да изследва опциите за координирано приложение на скрининг проби от страна на всички държави-членки. Йончева уточни, че актуалната рецесия може да бъде преодоляна само посредством амбициозни ограничения на европейско равнище.

Йончева разяснява, че „ В момента Европа върви след събитията в борбата с ковид. Нужна е по-голяма съгласуваност и по-голяма готовност. “

„ Нито една държава-членка не може да се оправи сама “, добави тя, и изиска Европейска комисия и държавите-членки незабавно да подхващат всички нужни дейности за дейно осъществяване на рекомендациите на Световната здравна организация /СЗО/, която тази седмица предизвести, че пандемията от ковид се форсира и че траекторията на тази зараза може да се промени, само че страните би трябвало да подхващат както отбранителни, по този начин и атакуващи ограничения. Към атакуващия метод СЗО прикани за “тестване, тестване и тестване - тестване на всеки обвинен случай” и акцентира, че обществената отдалеченост е доста значима, само че тя е единствено метод да се забави разпространяването на вируса.

В рамките на дебата президентът на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен, разгласи, че на европейско равнище към този момент е основан екип от научни специалисти, които да приготвят координирани ограничения, които да бъдат следвани от всички държави-членки. В този подтекст Йончева уточни, че Европейска комисия би трябвало допустимо най-скоро да даде отговор на рецесията, който да е ориентиран освен към управление на темпа на развиване, само че и към по-бързо определяне на случаи и изцяло ограничение на болестта въз основата на епидемиологичен контрол посредством необятно потребление на скрининг /бързи/ проби. Йончева подсети за позицията на водещи епидемиолози, че приложението на бързите проби е високо ефикасен метод, изключително при инфекции с огромен % безсимптомни и леко протичащи случаи. Те разрешават инфектираните да бъдат открити в точния момент и следени. По-късно Йончева разяснява, че сега държавите-членки се избавят поединично, а рецесията занапред следва.

„ Призовавам Европа да построи тактика на тестване за съществуването на вируса COVID-19. Да сътвори обединен метод за използване на скрининг проби. Да се тества всеобщо и систематично, с цел да се разпознават тези, инфектирани с вируса. Този метод е ефикасен. Ние пропущаме да открием новите случаи или ги откриваме прекомерно късно. Така новите източници на инфекцията водят до все-повече инфектирани. “, сподели тя.

Йончева добави също по този начин и, че Европейски Съюз би трябвало да надгражда опита на страни, които към този момент се сблъскаха с казуса на един по-ранен стадий. Основният инструмент, който доста от тях са употребявали в битката против разпространяването на COVID-19, е епидемиологичният контрол посредством необятно потребление на скрининг /бързи/ проби. Ранното разкриване на инфектираните е от основно значение за поддържането на ниска смъртност. Южна Корея и Сингапур организират всеобща акция за тестване, на уединяване на инфектираните и на тяхното следене. Германия организира 500 000 теста седмично, съгласно ръководителя на Института по вирусология в Берлинската университетска болница Charite. Белгийското държавно управление през вчерашния ден разгласи, че осъществяваните 2000 теста на ден не са задоволителни и ще ги усили на 10 000 на ден.

Широко проведената стратегия за тестване е главният фактор за преодоляване на епидемията. Европа би трябвало да откри метод да приложи обща тактика за всеобщо използване на тези проби. “, безапелационна беше тя.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР