Елементите в най-новата политическа криза в България са една бомба

...
Елементите в най-новата политическа криза в България са една бомба
Коментари Харесай

Каскета срещу Тиквата: как се представяме пред света

Елементите в най-новата политическа рецесия в България са една бомба край пътя, един израелски специалист по муниции и смъртни закани в жанр " Кръстникът ", написа " Политико " във връзка настоящия спор сред досегашните съдружници Борисов и Гешев. " Нетфликс ", пръсни се от гняв " - така стартира Кристиан Оливър публикацията си под заглавието " Каскета срещу Тиквата ": българската мафиотска страна доближи своя повратен миг ".

Главните герои в историята са бандитски изглеждащият основен прокурор Иван Гешев по прякор " Каскета "  и също толкоз бандитски изглеждащият някогашен министър председател Борисов с прякор " Тиквата " - по този начин вкарва в тематиката читателите си " Политико ". Изданието прецизира, че в центъра на рецесията стои извънредно значимата роля на основния прокурор.

Авгиевите обори на корупцията

Откакто Гешев оцеля след митингите през 2020-а година, неговата промяна наподобява съвсем невъзможна, частично поради околните му връзки с Борисов, напомня медията. " Но в този момент нещо се е пречупило и е провокирало революция в мрачното сърце на българската страна. "  Според създателя на публикацията това може да даде искрица вяра на тези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори от корупцията.

" Политико "  разказва за конференцията на Гешев, с която той отвърна на политическия удар. Главният прокурор на България загатна, че ръководещата класа се пробва да убие него и фамилията му, както и, че е подготвен да опише за корупцията по високите етажи на властта, показва списанието.

Много фигури от опозицията обаче считат, че става дума за политически спектакъл в миг, в който нещата се обръщат против Гешев. Цитирани са изявления на Асен Василев от " Продължаваме промяната "  и Атанас Атанасов от ДСБ.

За Гешев и Фалконе

" Политико " откроява и асоциацията, която Гешев прави сред себе си и убития италиански магистрат Джовани Фалконе. Спира се на изказванията му за оферти му посланически пост и цитира думите на основния прокурор за " политическия отпадък " в българския парламент.

Главният прокурор Иван ГешевСнимка: BGNES



Партията на Борисов изигра основна роля за избирането на Гешев за основен прокурор през 2019-а година, напомня изданието. Когато предходната година някогашният министър председател бе задържан, магистратът му се притече на помощ, след което прокурорите дефинираха случая като неуместен и политически стимулиран.

Сега обаче обстановката е изменена. Гешев напомня язвително за знаците на другарство сред Борисов и Путин. " Дори някои някогашни министър-председатели подариха кученца на Путин. "  

Какви са аргументите за политическата стихия?

" Политико "  повдига въпроса за аргументите, провокирали разрива сред Борисов и Гешев. Според изданието отговорите на този въпрос не са ясни. " Възможно е Борисов най-сетне да е схванал, че Гешев се е трансформирал в такова задължение, че е трябвало да го сложи под напън да се отдръпна, в случай че желае самият той да резервира политическото си бъдеще, да завоюва надеждни съдружни съдружници и да съживи позицията си на европейската сцена ", написа изданието.

Описана е и парадоксалната обстановка, в която българското правосъдно министерство пази заместник-главния прокурор Борислав Сарафов от основния прокурор. В същото време Гешев изисква от Висшия правосъден съвет дисциплинарни ограничения против заместника си.

Възможно е политическият напън най-после да обезпечи нужното болшинство във Висшия правосъден съвет за отстраняването на Гешев, само че надалеч не е ясно кой ще има думата в политически проект, написа още " Политико ". В същото време Гешев твърди, че има злепоставящи материали за членовете на Висш съдебен съвет.
 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР