Електроразпределителните дружества поискаха при планираното от 1 октомври 2020 г.

...
Електроразпределителните дружества поискаха при планираното от 1 октомври 2020 г.
Коментари Харесай

Общи условия за свободния пазар на ток искат ЕРП-тата

Електроразпределителните сдружения желаеха при плануваното от 1 октомври 2020 година изваждане на свободния пазар на 300 хиляди небитови консуматори да има общи условия на договорите с доставчиците на електрическа енергия, а не самостоятелни, тъй като това ще забави процеса по сегашната първа стъпка към либерализацията. Това стана по време на съвещанието на парламентарната енергийна комисия във вторник, само че което бяха утвърдени на първо четене измененията в Закона за енергетиката.

Корекциите бяха импортирани предишния петък от ръководителя на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов и група депутати. С тях бе изменена концепцията за наложително и окончателно извеждане на пазара на към 59 хиляди битови и икономически консуматори съгласно конфигурираната мощ на обектите им и се реши на по-ударния вид с пращането на всички компании на свободния пазар.

Николов изясни на съвещанието, че това е решено поради сегашните ниски цени на електрическата енергия на борсата, само че стана ясно, че по-скоро е поради изискването на Европейската комисия страната ни, която последна в Европейски Съюз не е освободила пазара си на ток изцяло, да стори най-накрая това, в случай че желае да бъде избавена държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

В момента Министерството на енергетиката е в диалози с Европейската комисия за одобряването на поискания то страната ни механизъм за потенциали, който ще разреши на държавната въглищна централа да получава дотации, с цел да може да оцелее. Иначе скъпият ѝ ток поради купуваните парникови излъчвания е непродаваем на свободния пазар.

Енергийния министър Теменужка Петкова уточни, че едно от главните условия на Брюксел за утвърждение на механизма за потенциали е цялостната либерализация на електроенергийния пазар да завърши до 2025 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР