Електронният пластир е създаден от европейски разработчициНовият пластир с вграден

...
Електронният пластир е създаден от европейски разработчициНовият пластир с вграден
Коментари Харесай

Медицинска лепенка следи жизнените показатели

Електронният лейкопласт е основан от европейски разработчици

Новият лейкопласт с вграден чип на Imec работи минимум седем дни (източник: Holst Centre / Imec)

Европейски разработчици демонстрираха на CES 2019 предходната седмица електронна здравна лепенк а за еднократна приложимост с интегрирана система за наблюдаване на основни витални индикатори. Новият лейкопласт е основан от белгийския проучвателен център Holst Centre, учреден от Imec, и холандския център за приложни научни проучвания TNO .

Разработката дава обещание по-евтина опция на съществуващите решения за сходна цел. В същото време се покачва равнището на комфорт при носене на лепенката и продължителността на нейната дейна приложимост, с помощта на по-издръжлива батерия. Всъщност, пластирът с цялата си електроника е артикул за еднократна приложимост.

Според разработчиците, съществуващите аналози следят виталните индикатори на пациентите за не повече от 4 дни. Новият лейкопласт с вграден чип Imec MUSEIC V3 работи минимум седем дни. Батерията е направена от материали, които не съдържат нездравословни за околната среда съединения и могат да се изхвърлят без специфични защитни ограничения.

Използването на електронни медицински пластири улеснява пациентите в процеса на възобновяване, без да е належащо да посещават лекаря. Пациентът може да бъде изписан рано и да приключи лекуването си вкъщи с отдалечено наблюдаване от лекуващия доктор на виталните индикатори.

Пластирът е направен от биосъвместими материали, толерантни към кожата (източник: Holst Centre / Imec)

В допълнение към следенето на интензивността на сърдечния мускул, новият лейкопласт има и акселерометър, който дава информация за физическата интензивност на пациента. Предвидени са също премерване на съпротивлението на кожата и изпотяването, както и температурни знаци.

Ключова иновация е датчикът, който дефинира степента на засищане с О2 в кръвта (SpO2). Своевременното отчитане от SpO2 може да предотврати прекъсване на дишането и прекъсване на сърцето, което прави създаването изключително скъпа.

Пластирът е направен от биосъвместими материали, толерантни към кожата. Основата – тънка, гъвкава и еластична – е направена от термопластичен полиуретан. Все още обаче няма информация по кое време ще бъде подготвен комерсиалният вид на продукта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР