Електронните рецепти ще се издават само по идентификатор на пациента,

...
Електронните рецепти ще се издават само по идентификатор на пациента,
Коментари Харесай

Е-рецепта ще се издава само по идентификатор на пациента

Електронните предписания ще се издават единствено по идентификатор на пациента, без от него да се желаят спомагателни данни като номер на документ или дата на издаване. Това излиза наяве от писмен отговор на служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев на въпрос от депутата от „ Демократична България “ Божидар Божанов.

Божанов отбелязва, че съгласно документите за разработчици за търсене на предписания и други документи се изисква освен идентификатор на пациента, само че и спомагателни данни като номер на документ или дата на издаване.

„ В практиката доста постоянно пациентите не знаят нито един от спомагателните параметри и това усложнява работата на лекарите “, показва той и пита министъра дали Министерство на здравеопазването планува да разпореди разширението на програмните интерфейси с такива, които изискват само идентификатор на пациент, като в резултата да бъдат връщани всички съответни документи (например рецепти) за избран интервал от време (с рационална стойност по подразбиране), тъй че всеобщите случаи да бъдат покрити.

Народният представител пита още и дали се планува известяван на производителите на болничен, лекарски и аптечен програмен продукт да употребяват такива програмни интерфейси, с цел да бъдат улеснени техните консуматори, като по този метод се увеличи доверието в електронното опазване на здравето.

„ В сегашния миг е създадена такава опция за електронните предписания “, гласи отговорът на министър Меджидиев. „ Обсъжда се времевият интервал, който следва да бъде най-благоприятен, съгласуван с най-високата периодичност случаи. Разработеният програмен интерфейс разрешава задаване на интервал на обзор “, добавя той и прецизира, че представителите на съсловните организации – БЛС и БФС, са известени за тази опция на извършена взаимна среща с „ Информационно обслужване “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР