Електронните магазини могат да бъдат открити навсякъде и отвсякъде. В

...
Електронните магазини могат да бъдат открити навсякъде и отвсякъде. В
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов обясни как ще процедира КЗП с новите си правомощия при борбата с нелоялни онлайн търговци

Електронните магазини могат да бъдат открити на всички места и отвред. В този смисъл трансграничното съдействие и координацията сред контролните органи в държавите-членки е извънредно значим детайл, с цел да могат да бъдат събрани нужните доказателства, съответният способен орган да се произнесе за съществуването на нарушавания и да наложи глоба. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред осведомителния портал Novini.bg във връзка признатите неотдавна нови пълномощия, които институцията получи за унищожаване на нарушавания от онлайн търговци.

Той изясни по какъв начин ще се действа. „ Например, един домейн е регистриран в Полша и той дава електронно наличие с комерсиално обръщение, разпространяващо се и в България. Когато бъде открито от българската Комисия за отбрана на потребителите, че там има нещо неправилно, се реализира контакт с полските сътрудници, които от своя страна подхващат дейности на база и на доказателства, които ние можем да им предоставим “, съобщи той. И уточни, че за задачата е основана и специфична система за електронен документооборот. „ Колегите от Полша могат да се произнесат за съществуването на така наречен нелоялна комерсиална процедура. Когато това се случи, в случай че търговецът не предприеме дейности да изправи своето държание в сходство с това, което изисква законодателството, нашите полски сътрудници подхващат дейности по унищожаване на това наличие от интернет средата и към този момент като краен стадий могат да разпоредят изтриване на домейна “, продължи ръководителят на КЗП. Същото ще се случи, само че в противоположен ред, в случай че в КЗП постъпи сигнал, че консуматор от друга страна-членка се е оплакал от заблуждаващо обръщение от електронен магазин с български домейн.

Маргаритов уточни, че инспекциите ще се правят главно от Комисията за отбрана на потребителите, само че освен. „ Тъй като според секторното законодателство в България има и други органи, които могат да откриват нарушавания на потребителското законодателство, като да вземем за пример Изпълнителна организация по медикаментите, Комисия за контролиране на известията, Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “, Министерство на туризма и така нататък, когато те би трябвало да приложат своите функционалности, установявайки някакво нарушаване, ние ще координираме процеса. При настъпване на предпоставки, в качеството си на единна работа за връзка и на орган, оторизиран от законодателството, ще подхващаме дейности по краткотрайно ограничение на достъпа до интернет наличието или по изтриване на съответния домейн “, добави той.

По-сложно ще бъде, когато случаите касаят трети страни, защото тези механизми не се простират в юрисдикцията на страни отвън Европейски Съюз, обърна внимание Маргаритов. „ Това съгласно мен е и изчезналата частица във веригата, която в бъдеще би трябвало да бъде добавена, с цел да можем да кажем, че в действителност вървим напълно компактно зад развиването на процесите и като законодателна наредба “, разяснява той. „ Но с по-големите страни, с по-развитите пазари ние обичайно имаме открити връзки на осведомителен режим. Така че, когато някой има волята добросъвестно да си свърши работата, това може да се случи, без непременно да е написан в елементи механизмът “, сподели още ръководителят на КЗП.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР