Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния

...
Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния
Коментари Харесай

Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния градски транспорт

Електронните билети за време се вкарват от през днешния ден в столичния градски превоз. Това са електронните билети за време " 30+ " и " 60+ ", оповестяват на уеб страницата си от Центъра за градска подвижност (ЦГМ).

Електронните билети наложително би трябвало да се валидират при качване в транспортното средство, като последната валидация се прави преди приключването на 30-ата или 60-ата минута, в противоположен случай пасажерът предстои на санкция. Цената на " 30+ " е 1,60 лева и се дава опция за прехвърляне на повече от едно транспортно средство, а за " 60+ " е 2,20 лв.. Билетите, които водачите продават на цена от два лв., важат единствено за съответното транспортно средство и не дават право на прекачвания.

От 1 януари 2023 година ще се предлага нов тип превозен документ - 24-часова карта. Тя разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 24 часа. Тя е за всеки, който има неотложни задължения в натоварените региони на града, пристигнал е за малко, или обичайно употребява различен превоз. Срокът на картата за 24 часа стартира да тече от момента на покупката. Може да се купи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е шест лв. и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.

От през днешния ден се вкарва и 72-часовата карта, която разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване), в границите на упоменатите часове. Срокът на картата стартира да тече от момента на покупката и цената ѝ е 15 лв.. Тя може да бъде закупена и за предстоящ интервал, като тогава 72-ата часа стартират да текат от 00:00 ч.

Седмична карта с два безвъзмездни дни, при заплащане с банкова карта във всеки всеки работен ден, се вкарва от 1 януари.

При пътувания дневно, равни на дневна карта от четири лв., се дава опция за гратис пътешестване през уикенда в цялата градска мрежа. Необходимо е заплащане с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета " 30+ ". Тогава, в края на всеки ден от банковата карта се изтеглят единствено четири лв., а през уикенда пасажерът може да валидира банковата си карта в транспортните средства и да пътува гратис в цялата мрежа.

Хартиените транспортни документи за градския превоз в София се стопират от продажба от 1 януари.

Става дума за картата за еднократно пътешестване от 1,60 лева, картата с талони за 10 пътувания от 12 лева и хартиената еднодневна карта за всички линии от четири лева Тези документи ще важат до 1 март 2023 година, а след тази дата неизползваните скъпи мостри няма да подлежат на подмяна, както и за тях няма да се възвръщат суми. Остава опцията в метрото да се употребява хартиеният билет от 1,60 лева, който, както и до момента, ще дава право единствено на едно пътешестване.

От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:
• Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна - за метро;
• Месечна - метро „ плюс " - за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна - за всички линии;
• Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, само че не по-късно от 31 декември 2023 година, показват от ЦГМ.

Промяна има и в транспортните документи за метрото - от 1 януари 2023 година се стопират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12 лв.. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31 март 2023 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР