Електронни пътни знаци със сменяеми съобщения (VMS), ползвани от Автомагистрали

...
Електронни пътни знаци със сменяеми съобщения (VMS), ползвани от Автомагистрали
Коментари Харесай

От "Автомагистрали" закупили некачествени и опасни електронни знаци

Електронни пътни знаци със сменяеми известия (VMS), употребени от " Автомагистрали " ЕАД, съставляват евентуална заплаха за тежки пътни произшествия. Това излиза наяве от инспекция на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП), осъществена в базата в Ихтиман на " Автомагистрали " ЕАД. Замерванията са съгласувани и направени с разрешението на институцията.

Оказва се, че едната група електронни знаци, закупени от държавната компания, покриват минималните европейски и национални условия, което е видно от съответно сложена CE маркировка. И това ги прави подобаващи за потреблението им за краткотрайна организация на придвижването и безвредното им приложение в обсега на пътя.

Втората група обаче не дава отговор на стандартите за бляскавост през светлата и тъмната част на денонощието. Установено бе, че поради това може да се получи така наречен " призрак " резултат и знакът да загуби частична или цялостна четимост. Основна функционална характерност на VMS е той да може да работи, както в светлата по този начин и в тъмната част на денонощието, като прекосяването от единия в другият режим би трябвало да става чрез датчици, изцяло автоматизирано и без външна интервенция на оператор. Това се прави за да не се заслепяват водачите през тъмната част на денонощието, в случай че знакът работи с прекомерно висока бляскавост, или той да се окаже безусловно нечетим денем, в случай че яркостта е  твърде ниска. Проверката ни в базата в Ихтиман сподели, че при втората група VMS липсват датчиците и поради това яркостта на светенето през нощта и денем заплашва сигурността на придвижването.

Друго значително нарушаване на европейските нормативи е методът на закрепване на електронните табла. Те са инсталирани към структурата на профилираните МПС, благосъстоятелност на " Автомагистрали " ЕАД, с елементарни строителни планки, което е извънредно рисково предвид на това, че могат да причинят ПТП при внезапно прекъсване на профилираното МПС. Това може да докара до обособяване на VMS от структурата. По стандарт закрепването би трябвало да е чрез сертифицирани багажници и аксесоари към покривната част на профилираното МПС.

ЕЦТП е изпратил до компания " Автомагистрали " ЕАД и до Министерство на регионалното развитие резултатите от инспекцията, които са подкрепени с богат снимков материал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР