„Електроенергийният системен оператор“ ЕАД се включва като стратегически партньор в

...
„Електроенергийният системен оператор“ ЕАД се включва като стратегически партньор в
Коментари Харесай

Министър Петкова: ЕСО получава над 1.2 млн. лв. безвъзмездно за стратегически проект на ЕС в областта на интелигентните мрежи


„ Електроенергийният систематичен оператор “ ЕАД се включва като стратегически сътрудник в плана „ Трансгранично ръководство на непостоянните енергийни източници и съоръжения за предпазване на сила, позволяващи транснационален пазар на едро – CROSSBOW”. Общата му стойност е над 21 млн. евро, от които над 17 млн. евро е безвъзмездното съфинансиране, заяви пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Проектът е финансиран със средства от стратегия „ Хоризонт “ 2020 “ на Европейската комисия. Над 1.2 млн. лева безплатно ще получи ЕСО ЕАД за осъществяване на действия в границите на плана, който се дефинира като един от стратегическите за Европейския съюз в региона на интелигентните мрежи. Основна цел на плана е да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила.

„ Даваме началото на плана точно в навечерието на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз – явен знак, че сме ангажирани с целта за приложение на законодателството „ Чиста сила за всички европейци “ и консолидиране на електроенергийните пазари в Западните балкани “, сподели Теменужка Петкова по време на откриването на срещата в Министерството на енергетиката. Двудневната среща събира участници от 14 страни, измежду които и 8 оператори на преносни мрежи - България, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

ЕСО ЕАД има опит с разрешаването на експлоатационни проблеми, свързани салдото сред произвеждане и ползване на електрическа енергия. В тази връзка систематичният оператор ще взе участие в демонстрациите по CROSSBOW плана с този настоящ проблем и предприеманите ограничения. ПАВЕЦ Чаира би могла да разшири активността си по балансиране на пазара в района. Целта е CROSSBOW да проучва данните и помогне за потребление на възобновимата сила на районно ниво със прилежащите страни.

„ Участието на ЕСО в плана CROSSBOW ще се даде опция на операторите в района да обменят най-хубави практики в процеса по ръководство на електроенергийната система “, акцентира министър Петкова. Тя добави, че основаването на районен координационен център в Югоизточна Европа, сходен на към този момент съществуващите в Западна и Централна Европа ще подсигурява повишение надеждността и успеваемостта на преносната система в района.

Проектът „ CROSSBOW “ се управлява от ETRA GROUP и има за цел да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила и оборудванията за нейното предпазване. Това способства по-широко разрастване на незамърсяващи енергийни източници, редуциране на мрежовите експлоатационни разноски и увеличение на икономическите изгоди от екологично чистата сила, изясняват от МЕ.

Резултатите от плана “CROSSBOW” ще бъдат оценени от осемте оператори на преносни системи от Югоизточна Европа. Ще бъдат демонстрирани обособени случаи на справяне с транснационалните провокации, пред които е изправена всяка от участващите в плана страни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР