Електроенергията в годините след началото на пандемията от Covid-19 поскъпна

...
Електроенергията в годините след началото на пандемията от Covid-19 поскъпна
Коментари Харесай

Енергийният пазар в България

Електроенергията в годините след началото на пандемията от Covid-19 нарастна доста, а в бизнес бранша цените за електричество означиха шокиращи равнища. По-осезаемо поскъпналата електрическа енергия усетиха междинният и най-много дребният бизнес. Сред факторите, довели до рекордните цени на електрическата енергия, само че и на другите базови услуги, бяха възстановяващото ползване на сила след първата вълна на пандемията, рекордно скъпите въглеродни излъчвания, повишените цени на базови първични материали и горива, както и по-голямата районна съгласуваност в енергетиката в Източна Европа.
 
Как се образува цената на електрическата енергия

Цената на електрическата енергия се движи в темп с измененията в националния енергиен микс, разноските за запазване на околната среда, в това число и с измененията в метеорологичните условия. Обикновено цените са най-високи през зимата, когато общото ползване е високо, защото се включват по-скъпи производства, които да отговорят на увеличеното търсене.
 
В крайната цена за електрическа енергия се включват още такси за достъп до и транспорт по електропреносната мрежа, които в България са регулаторно избрани и са дължими на електропреносните сдружения, поели ангажимент да поддържат и развиват енергийната инфраструктура в страната.
 
В момента цените на електрическата енергия в България се стабилизират и са на доста по-ниски равнища от рекордните стойности от 2021 и 2022 година Въпреки това, навлизайки в зимния сезон се чакат покачвания, както на цените, по този начин и на потреблението и за бизнеса е значимо да потърси решения, с които да си обезпечи успокоение и непоклатимост във връзка с сметките за ток.
 
 a iStock/Getty Images
 
Възможности за дребните бизнеси

Електронната  платформа ТОКИ е основана, с цел да подкрепи клиентите в избора им на снабдител на електрическа енергия. Платформата е създадена и съобразена със характерните потребности на дребния и междинен бизнес. Предимствата, които ТОКИ подсигурява на своите клиенти, са транспарантни условия и ясни и по-ниски месечни сметки за ток. Електронните фактури и онлайн потребителският портал дават опция на клиентите на за следене на разноските, а напълно цифровият развой по промяна на доставчика на електрическа енергия е извънредно потребен инструмент, който икономисва време и средства на клиентите.
 
Има няколко варианти, които притежателите на дребен бизнес могат и следва да имат поради, когато избират проект за потреблението си на сила и ТОКИ им дава необятен избор съгласно потребностите им.
 
Една от опциите е проект с променлива цена. Бизнесите с огромно ползване на електрическа енергия може да са по-склонни да се възползват от проектите с променлива цена, защото те имат по-голям капацитет за икономисване. Но рискът за внезапно нарастване на разноските при пик на борсовите цени също е налице. В момента страната пази бизнесите от този сюжети посредством програмата за обезщетения, само че все пак, компаниите, които избират този проект би трябвало да бъдат деликатни, а най-добре е да се съветват и със експерти.
 
Друг вид, който стои пред представителите на бизнеса, е проект с закрепена цена. Сред преимуществата на този проект следва да подчертаем сигурността и предсказуемостта на разноските за електричество. Това е подобаваща алтернатива за бизнеси, за които електрическата енергия не е главен разход. С този проект на процедура се отстрани рискът от непредвидени нараствания на цените. Основният минус е, че проектът с закрепени цени може да бъде малко по-скъп в кратковременен проект. С подобен проект разноските се израняват и не се събират огромни сметки за заплащане вкупом, а пазарният риск се носи напълно от търговеца.
 
Разбира се, от огромно значение за понижаване на разноските е усъвършенстване на потреблението на електрическа енергия. Тук е редно да се направи обстоен разбор на потреблението на месечна база – другите машини, уреди и принадлежности, както и персоналното потребление на електричество на чиновниците на работното място. Изолацията на пространството също може да спести съществено изразходваната за отопление или изстудяване електрическа енергия. ТОКИ работи интензивно за популяризирането на разнообразни ограничения за енергийна успеваемост и клиентите на компанията могат да разчитат на скъпи препоръки в тази посока.
 
Малките бизнеси следва да създадат оценка на самостоятелните си потребности и цели, с цел да вземат осведомено решение за това какъв вид проект е най-подходящ за тях. Важен фактор при взимане на решение за проект за електрическа енергия е размерът и времето на ползване за всеки бизнес. Бизнесите с огромно ползване или/или със характерно ползване в непикови часови може да са по-склонни да се възползват от проектите с променлива цена, защото те имат по-голям капацитет за икономисване изключително в случай че могат да изготвят прелиминарен план на енергийните си потребности. Бизнесите с малко ползване, концентрирано в пиковите часове на деня, биха постигнали повече сигурност и предвидимост на разноските, а ТОКИ дава опция и препоръки на всеки бизнес, с цел да избере оптималния проект, съгласуван със характерното си ползване.
 .wrap-banner> *:before,.wrap-banner::before { content: ``; }.banner-position-right { margin-bottom: 0px; }
Създадено за
ТОКИ.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР