Електрическият транспорт не може да е придобивка за богатите. Европейският

...
Електрическият транспорт не може да е придобивка за богатите. Европейският
Коментари Харесай

Петър Витанов: Електрическият транспорт не може да е лукс и придобивка за богатите

Електрическият превоз не може да е облага за богатите. Европейският парламент сътвори правила, с които да се развие инфраструктурата, което пък е значимо изискване, за неговата досегаемост и допустима цена. Това разяснява евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Светът и ние “ по Българска национална телевизия. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти беше докладчик на Парламента по отношение на инфраструктурата за различни горива.

„ Регламентът за развиването на инфраструктурата за различни горива, които са не само  електрическа енергия, само че и водород, амоняк за някои плавателни съдове, беше признат с огромно болшинство. Ако желаеме декарбонизация в областта на превоза, би трябвало да има къде да зареждат колите, камионите, жп-транспортът, плавателните съдове, както и да имат елементарен достъп от една точка до друга в европейската транспортна мрежа “, разяснява Петър Витанов.

Европейските законодатели съумяха да договорят разпореждания, според които до 2026 година електрически зарядни станции за коли с мощ от минимум 400 kW ще би трябвало да бъдат ситуирани най-малко на всеки 60 км.

„ Важно е да имаме отмерено покритие, тъй като в случай че разчитаме единствено на пазара, някои страни могат да продължат да употребяват изкопаемите горива, а други да желаят да се декарбонизират, което ще сътвори тежки несъответствия в Европа. Тази инфраструктура зарежда не просто колите, а европейската стопанска система “, добави евродепутатът.

България не може да изостава от процесите, тъй като ще остане в икономическа изолираност.

„ За да можем да имаме добър туризъм, румънците, да вземем за пример, би трябвало да могат да идват до българското Черноморие със своите електрически коли локално произвеждане и да има къде да ги зареждат. Ако желаеме да запазим мястото си на значим кулоар за артикули, би трябвало да можем да подсигуряваме, че имаме прилежаща електрическа инфраструктура “, сподели Витанов.

Според Петър Витанов, който е координатор в Комисията по превоз в Екологичен потенциал, и най-развитите европейски страни имат проблеми със зарядните станции, тъй като производството на електрически коли изпреварва развиването на инфраструктурата. Той даде образец с Германия, където се постанова да се чака по три часа за зареждането на кола с различно гориво, което пък ускорява скептицизма във връзка с това дали сме подготвени за трансформацията. Всяка страна в Европейски Съюз би трябвало да направи по този начин, че да насърчи производителите на зарядни станции да изградят инфраструктура.

„ Към момента в България има малко електрически коли не заради липса на инфраструктура, а тъй като българският консуматор не може да си го разреши. Ако електрическите коли са над 10% от новозакупените в Европа, то в България този % е под 1. Това е развой, който ще бъде преодолян при рухването на цената на електрическия автомобил. По прогнози на експертите от сектора до 2-3 години цената на нова стандартна кола и на електрическа би трябвало да се изравни “, сподели още евродепутатът.

Петър Витанов регистрира като значима крачка и изискването за потребителите на транспортни средства, работещи с различно гориво, да се обезпечи опция да заплащат елементарно на зарядните пунктове (с платежни карти или безконтактни устройства и без да е належащо да имат абонамент), а цената на тези горива ще би трябвало да се демонстрира за kWh, kg или за минута/сесия.

България е една от дребното страни, които не субсидират закупуването на електрически коли, регистрира още той.

„ Колкото по-бързо технологиите навлязат на пазара, толкоз по-бързо ще станат налични за всички европейци. Ползите за българите ще са огромни, тъй като ние сме тези, които живеем в градовете с най-мръсен въздух. България не създава коли, само че електрификацията ще способства за откриването на нови 80 000 високоплатени работни места за наши експерти поради потребността от електрически съставни елементи “, сподели още Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР