Електрическите превозни средства се считат за по-екологични по отношение на

...
Електрическите превозни средства се считат за по-екологични по отношение на
Коментари Харесай

Новите електромобилите на Audi ще пречистват въздуха докато шофирате и ги зареждате

Електрическите транспортни средства се смятат за по-екологични във връзка с CO2 и други излъчвания спрямо колите, задвижвани с мотори с вътрешно горене, което значи, че са по-чисти по време на работа. Електрическата сила за електрическите автомобили обаче не постоянно идва от по-екологични източници, само че това е тематика за различен диалог. Въпреки това, без значение от вида на мотора, всички транспортни средства генерират тънък прахуляк от спирачките и гумите си и от абразията на пътя. Има ли решение за понижаване на замърсяването с прахови частици? Все още не, само че Audi са на път да разрешат този проблем.

Германският авто производител има нов пилотен план, създаден с доставчика на части Mann + Hummel и двете компании проектират нов филтър за твърди частици за електрически коли, който събира частици от околната среда. Филтърът работи сходно на стационарните системи за пречистване на въздуха за къщи, макар че инсталирането му в предния завършек на кола значи, че може да събира частиците, генерирани от същата кола.

Стартирал през 2020 година, пилотният план ще продължи до 2024 година, когато резултатите ще бъдат оценени. Филтърът е инсталиран към съществуващата рамка на автомобила в предната част на радиатора, което значи, че са нужни единствено минимални модификации на дизайна. Филтърът се ръководи от превключваем вход за охлаждащ въздух, който задържа фините прахови частици, заседнали във филтъра. Audi тества новата технология върху тестови коли E-Tron.

Системата работи в два режима. Докато автомобилът е в придвижване, той пасивно филтрира, когато въздухът минава през филтърната система и най-малките частици се улавят. По време на стационарно зареждане вентилаторът, който към този момент е инсталиран в предния завършек на автомобила, прекарва околния въздух през филтъра. Audi изяснява, че вторият режим е съвършен за потребление в градски региони, до момента в който зареждате на публични станции.

Първоначалните проби до момента демонстрират, че филтърът няма негативен резултат върху метода, по който електрическите тестови транспортни средства E-Tron работят след към 31 068 благи (50 000 километра) проби за устойчивост. Оценките в град Щутгарт в Германия също демонстрираха, че пробното транспортно средство E-Tron е съумяло изцяло да филтрира личните си частици. Германският авто производител в този момент работи с колегата си Mann + Hummel, с цел да свърже системата за пречистване със съществуващи датчици като метеорологични станции, с цел да направи технологията по-ефективна.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР