Електрически тротинетки на територията на София ще могат да бъдат

...
Електрически тротинетки на територията на София ще могат да бъдат
Коментари Харесай

Споделените тротинетки в София ще са регистрирани и с ограничение на скоростта

Електрически тротинетки на територията на София ще могат да бъдат отдавани чартърен единствено в случай че са регистрирани и с ограничаване на скоростта. Това са се договорили специалисти от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) и представители на кметството. В известие до медиите от държавния орган споделиха, че това е първата от оповестените серия от срещи с локалната власт за идните промени в Закона за придвижване по пътищата, с които да се регламентира използването на подобен вид транспортни средства.

Към момента две компании имат интерес да оферират тротинетки чартърен в София. На полемика през предходната седмица беше оповестено, че за наемането и оставянето им ще бъдат обособени 227 места, от които 158 ще са на паркоместа в синя и зелена зона. Местата за наемане и оставяне на споделените електрически тротинетки ще могат да се употребяват и от частни лица за оставяне също на колела, мотопеди до 50 кубика и персонални електрически двуколесни транспортни средства.

Регистрацията има за цел да се подсигурява проследяемост и сигурност на придвижването на тротинетките. За момента не се планува сходно условие на персоналните транспортни средства от този вид, се споделя в известието.

От ДАБДП считат, че в закона би трябвало да се регламентира и потреблението на наложителни защитни средства при потребление на електрически тротинетки, което би трябвало да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътешестване.

Максималната скорост на придвижване на този вид транспортни средства занапред следва да се разисква. Тя ще важи както за тротинетките за споделено прилагане, по този начин и за тези, които се оферират в комерсиалната мрежа.

След определянето на оптималната скорост компании, които развиват активност по отдаването им чартърен, ще бъдат задължени да я вкарат в своите транспортни средства. За тротинетки за частно прилагане ограничението би трябвало да вършат търговците, които внасят и продават такива транспортни средства.

Според мнението на специалистите съществуват и други разновидности за операции – както посредством пряк импорт от трета страна, по този начин и софтуерно, по тази причина условията ще бъдат детайлизирани и обект на спомагателен надзор.

През предходната седмица от организацията оповестиха, че съгласно тях в градски условия оптималната позволена скорост за тях би трябвало да е 20 км/ч, като каращите ги би трябвало да са на най-малко 14 години. Има и концепция, когато електрическите тротинетки се употребяват от лица до 16 години, оптималната скорост да е 12 км/ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР