Електоралните нагласи сочат, че нови избори за НС са нелогични

...
Електоралните нагласи сочат, че нови избори за НС са нелогични
Коментари Харесай

Как би изглеждал парламентът при предсрочен вот

Електоралните настройки сочат, че нови избори за Народно събрание са нелогични

Днес от „ Алфа Рисърч “ социологическо изследване за електоралните настройки, направено в интервала 27 февруари – 3 март. То затвърждава числата от последните няколко месеца . Изследването е значимо в подтекста на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ за това дали да има ново държавно управление, или да се върви на следващи предварителни парламентарни избори.

ГЕРБ-СДС получават 23.7% от вота на твърдо решилите да гласоподават. Следват ПП-ДБ – 19.2%, „ Възраждане “ - 12.8%, Движение за права и свободи – 9.7%, Българска социалистическа партия – 9.6%, Има Такъв Народ – 5.1%.

Под въпрос са данните за Движение за права и свободи, които наподобяват по-ниски от нормалното . Не е ясно дали това не е обвързвано със промяната в управлението на партията, утвърдена на Национална конференция на 24 февруари.

Как би изглеждал Народното събрание при тези данни?

ГЕРБ би разполагала с към 71 народни представители . Сега те имат 69.

ПП-ДБ биха имали към 58. Сега те имат 63 (бяха 64, само че Радостин Василев напусна групата).

„ Възраждане “ може да има към 38 народни представители в идващия парламент. Сега те са 34 (бяха 37, само че трима бяха изключени).

Ако изборите са в този момент, Движение за права и свободи биха имали към 29 депутати. Понастоящем те са 34.

Българска социалистическа партия също биха получили към 29 места в Народното събрание. Сега те са 23.

„ ИТН “ е покрай бариерата, само че съгласно „ Алфа Рисърч “ е по-вероятно да я прескочат. Те биха имали 15 места в Народното събрание (НС). Сега са с 11.

Числата сочат, че огромни промени, наподобява, не би имало при предварителен избор.

ГЕРБ имат лек растеж, а ПП-ДБ – прочут спад, само че това не би трансформирало значително обстановката.

Единствените две обединения, които биха могли да образуват болшинство дружно, биха били още веднъж те . ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ биха имали дружно към 129 народни представители, в този момент те са 132.

Другите вероятни конфигурации са с три и повече обединения.

ГЕРБ теоретично ще могат да създадат държавно управление с „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, с „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, или с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това обаче е малко евентуално.

ПП-ДБ биха имали варианти за кабинет с „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, или с „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, което също наподобява невероятно.

Разбира се, всичко това е условно.

Ако се стигне до предварителни избори, може да има и по-съществени промени в настройките на жителите при избрани условия. На първо място, ще е значимо кой ще излезе по-виновен за възможния нов избор, който е нежелателен от множеството жители.

Компромати с секрети записи и кавги , свързани, да вземем за пример, с разкрития към случая с Мартин Божанов-Нотариуса, също може да разместят пластовете.

Нов политически план, обвързван да вземем за пример с президента, също може да промени обстановката . Такъв обаче на този стадий не се вижда . Още повече че мандатът на Румен Радев като държавен глава завършва чак през 2027 година

Предсрочни избори в този момент наподобяват по-скоро безсмислени и е по-логично ГЕРБ и ПП-ДБ да стигнат до съгласие.

Има и още един мотив ръководството да продължи с ротация. Местните избори през есента на 2023 година ненапълно затвърдиха настоящето статукво . Следващото претегляне силите се чака да е на евровота през юни т.г. Ако то покаже съществено разбъркване, тогава би могло да се мисли и за предварителен избор за Народно заседание.

Сега обаче той би бил по-скоро абсурден, най-малко в случай че се гледат електоралните настройки.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР