Елдар Рязанов (1927 - 2015) е иконичен съветски и руски

...
Елдар Рязанов (1927 - 2015) е иконичен съветски и руски
Коментари Харесай

Гениалният Елдар Рязанов приживе: Русия е уродлива страна! Разберете, тя е някак си гърбава и освен това яде децата си!

Елдар Рязанов (1927 - 2015) е иконичен руски и съветски режисьор, необятно прочут и обичан и у нас. Филмите му " Ирония на ориста или честита баня " (1976), " Гара за двама " (1982), " Жесток романс " (1984) и до през днешния ден не губят паметния си статус, освен в така наречен Руски свят. 
Приживе режисьорът имаше намерено остро сериозно отношение към политиката на Путин, който назовава " най-голямата неточност на Елцин ".
Март 2014 Рязанов подписва намерено писмо на кинематографисти, осъждащи " съветската военна намеса в Украйна " и " безпрецендентната антиукраинска акция, разгърната на държавните тв канали ". 
Текстът надолу е компилация от изявленията на Рязанов, давани за разнообразни медии по друго време. Превод: Иво Балев, " Сега "
***
Елдар Рязанов: Нацията ни последователно се трансформира в нация от хора, с които никой не желае да се здрависа. Това е страшна вероятност, страшна! Това е уродлива страна. Разберете, тя е някак си гърбава и също така яде децата си. Тук към този момент приказвам за държавното управление, което разгласи война и гонения на личния си народ. Разбирате ли, държавното управление и страната стигат до всички низости, които съществуват на света, и даже такива, каквито не сме и сънували - единствено и единствено, с цел да не се избере напредничав човек. За да не припари въобще до властта някой чужд - някой, отвън тяхната клика. 
За какво въобще приказваме! Народът въобще не влиза в сметката. Народът е трагичен, той е, по този начин да се каже, почтен. Всичко идва от тия гнусни управници, които просто осакатиха съзнанието на голяма маса народ. Огромно количество хора бяха превърнати в - има подобен израз у нас - недостойни за здрависване, такива, на които никой не желае да стисне ръката. Колко такива хора има в нашето държавно управление! Колко такива хора има въобще у нас, в живота ни - недостойни за здрависване! Запомнете този израз, той е доста стабилен. И за жалост този израз има голямо значение в нашия живот. Разбирате ли, голямо значение - тъй като нашата нация последователно се трансформира в нация от хора, недостойни за здрависване. Това е страшна вероятност, страшна! 

За Путин, като най-голямата неточност на новото време:
Ние тогава бяхме доста увлечени (от новия живот след измененията, бел.ред.) и несъмнено през днешния ден всички претърпяваме извънредно отчаяние от всички тия неща. Но аз мога да кажа за себе си - утвърждавам доста действия на Елцин, само че едно нещо не мога да му простя: това, че си дефинира подобен правоприемник. Приемник, който издигна още веднъж това, което беше избутано встрани от Историята - този пласт, тези алчни, злокобни, потайни хора, които бяха у нас най-страшните и зли сили, оставили след себе си толкоз екзекутирани, окървавени и така нататък, и така нататък Ето какво не мога да простя на Елцин, за жалост. 
Ненавиждам тази система! Разбирате ли? Система от забрани, това е... Ние би трябвало да живеем в свободна страна. А в каква страна живеем през днешния ден? Какво - руската власт умря ли? Умряла, но различен път, тя процъфтява, отпред с днешното държавно управление. 

За безконечното " ярко бъдеще ", което все не настава и в никакъв случай няма да настъпи:
Един мой другар доста от дълго време, още през 1960 година сподели: Страната е огромна и ще има да гние дълго. Той дори не подозираше какъв брой точна бе тази диагноза: че това ще бъде в действителност доста дълго.
Когато във Франция желаеха да покачат и в последна сметка покачиха пенсионната възраст с две години, цялата страна излезе на улиците, на барикадите и така нататък У нас няма такава заплаха, тъй като индиферентността и безучастието на народа, всевъзможни там гражданска и социална справедливост или неправда - имам възприятието, че на всеки за всичко му е безусловно все едно, надълбоко безразлично. Не ми се има вяра въобще, че нещо може да се обърне в добра посока. 

Накрая - стих, който споделя всичко:

Исках да съм във страна
дето се гордея, 
но се родих в говна
и във тях пребивавам. 

И не ни оказа помощ господ,
цар или република.
Всеки пие до амок,
до последна рубличка. 

Гледа тука всеки мъж
да ти стори мръсно.
В доносите написа: хвани!
И краде до късно.

Страшен мрак от век на век,
че и таз година -
не живее кат човек
благата татковина.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР