Еквадорците ще гласуват днес на избори за президент и за

...
Еквадорците ще гласуват днес на избори за президент и за
Коментари Харесай

Еквадорците гласуват днес на избори за президент и за парламент

Еквадорците ще гласоподават през днешния ден на избори за президент и за парламент, съобщи Франс прес.

Близо 13,1 милиона еквадорци (от общо 17,4 милиона) ще избират президент и 137 депутати в еднокамарния парламент на латиноамериканската страна.

Рекордните 16 кандидати-президенти ще се съревновават за мястото на непопулярния Ленин Морено, който не се кандидатира още веднъж и чийто четиригодишен мандат, белязан от разкъсване със социалистическата политика на някогашния президент Рафаел Кореа и от ограничения за строги икономии, изтича на 24 май.

Фаворитите за победа на президентските избори са икономистът Андрес Араус от групировката "Съюз за вярата ", на 35 години, последовател на линията на Кореа, и някогашният банкер с десни убеждения Гилермо Ласо от "Движение Крео ", на 65 години. Според изследвания на публичното мнение за Араус ще гласоподават 32 % от гласоподавателите, а за Ласо - 21 %.

Социологическите изследвания сочат, че на трето място евентуално ще се подреди Яку Перес, за който се чака да получи 12 % от гласовете. Този еколог от левицата, представител на партията "Пачакутик ", е първият кандидат-президент от индиански генезис от 15 години.

Според специалисти е малко евентуално новият президент да бъде определен още на първи тур, тъй като спечелилият би трябвало да получи 51 % от гласовете или най-малко 40 % с 10 проценти пункта преднина пред идващия претендент. Очаква се изборната интензивност да е ниска, изключително поради страха от ковид, който към този момент лиши живота на 15 хиляди души в Еквадор, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Очаква се също след парламентарните избори Народното събрание да е фрагментиран и новото държавно управление да не разполага със устойчиво болшинство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР