Еквадор се озова в състояние на война в сряда за

...
Еквадор се озова в състояние на война в сряда за
Коментари Харесай

Еквадор е в състояние на война с наркокартелите /снимки/

Еквадор се озова в " положение на война " в сряда за трети следващ ден, откакто наркокартелите започнаха брутална акция от отвличания и набези в отговор на държавните ограничения против противозаконната им активност, съобщи Агенция Франс Прес.
Стотици военни патрулират в столицата Кито, в която жителите са обхванати от страна поради растежа на насилието, довело до паника и в чужбина.
Малката южноамериканска страна бе обхваната от рецесия след години на възходящ надзор на транснационални картели, които употребяват пристанищата да транспортират кокаин към Съединени американски щати и Европа.
Поредният изблик на принуждение бе провокиран от бягството от пандиза на един от най-влиятелните наркобосове в страната – Хосе Адолфо Масиас – по прякор Фито.
В понеделник президентът Даниел Нобоа разгласи изключително състояние и вечерен час, само че бандите отвърнаха с оповестяване на " война ", заплашвайки да убиват цивилни и чиновници на силите за сигурност.
Те проведоха и голям брой протести в затвори, имаше детонации на обществени места и започнаха офанзиви, в които бяха убити най-малко 14 души.
Над 100 надзиратели и административен личен състав в затвори са взети за заложници.
В пристанищния град Гуаякил маскирани нападатели нападнаха държавна телевизия във вторник и за малко взеха за заложници публицисти, стреляйки онлайн преди идването на полицията.
Според локални медии някои от нападателите били 16-годишни.
" Днес не сме в сигурност, всичко може да се случи ", споделя Луис Чилигано, 53-годишен охранител в Кито, който избира да се скрие вместо да се изправи пред " по-добре въоръжените нарушители ".
Даниел Нобоа, най-младият президент в историята на Еквадор, определен през есента, даде обещание да " работи с твърда ръка " против незаконните банди, с цел да реализира " мир ".
За задачата той предлага " милитаризиране на пристанищата и границите и отбрана на стратегическите направления за експорт и търговия ". Основният му план е основаването на национална разследваща организация, която да управлява всички разследващи органи, в това число и службата за ръководство на пандизите.
Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните пандизчии, с цел да се постави завършек на всеобщите убийства, които се правят в пандизите в страната, довели до гибелта на 460 пандизчии от февруари 2021 година насам.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР