Ексцентричният творец Калоян Илиев- Кокимото открива във Варна изложба, посветена

...
Ексцентричният творец Калоян Илиев- Кокимото открива във Варна изложба, посветена
Коментари Харесай

Ексцентричен художник разбива мита за ретроградния Меркурий

Ексцентричният създател Калоян Илиев- Кокимото открива във Варна галерия, отдадена на ретроградния Меркурий, предизвикан от обществената настройка, че е отрицателен, носи комплициране и безпорядък. Това ме притегли като откривател при започване на 2016 година, а след по-задълбоченото ми нахлуване в материята и като създател открих позитивните трендове, които носи, споделя Кокимото.
 %d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be-1_701x994  %d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be_1000x750
Според него планетите, следени от Земята наподобяват, че се движат напред. В един миг забавят придвижването си, стопират и стартира да ни се коства, че се връщат обратно. Всъщност това е оптична заблуда. В реалност те единствено забавят своя ход. Това положение се назовава ретроградно, а от всички тях Меркурий е с най-силен резултат върху хората, споделя художникът.

Той забелязъл, че в действителност в ретроградните интервали на Меркурий, които са три или четири пъти годишно, се ускорява креативното въображение, нараства жаждата за познания и настъпват ползотворни дни. Така се зародила концепцията му за галерия и цели две години употребявал капацитета в интервалите на ретроградния Меркурий, които съгласно него са заредени с повече късмет и преимущество за създателите, концепциите и фантазиите им.

„Докато черпя сила от астрологичния феномен, следих по какъв начин той се трансформира в опасност за близките. В астрологията обаче няма положително или неприятно, има единствено правила, трендове и въздействия с разнообразни характерности, които нашето полярно схващане е склонно да абсолютизира. Апокрифни светци и източен предразсъдък, комбиниран с екзистенциалната европейска горест се сплотиха в серия от рисунки, графики, пластики и колажи, с цел да припомня посредством тях, че колкото и да е богат и прочут човек, въпреки всичко е смъртен“, споделя Кокимото. За това е избрал последния за годината назадничав цикъл от 17 ноември до 7 декември, с цел да покаже изложбата си в изложба „Contemporary space“ във Варна.

Преди 4 години в Градската художествена изложба във Варна анулираха изложбата на Кокимото „Еротична нотка в колелата на християнската машина“, тъй като провокира недоволството на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с което общината се съобрази.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР