Ексцентричният предприемач Джак Уелч, известен с радикалните промени и трансформацията

...
Ексцентричният предприемач Джак Уелч, известен с радикалните промени и трансформацията
Коментари Харесай

Почина Джак Уелч, преобразил "Дженерал електрик" и казал, че "да си шеф, значи да си луд"

Ексцентричният бизнесмен Джак Уелч, прочут с радикалните промени и трансформацията на американската " Дженерал електрик " от промишлен колос в една от най-ценните компании с наличие и в услугите, умря на 84 година, предадоха " Ройтерс " и " Ню Йорк таймс ".

Купил и продал редица компании и съкратил хиляди чиновници на " Дженерал електрик ", с цел да разшири работата на компанията към финансовите и консултантски услуги през 80-те и 90-те, той бе един от най-емблематичните ръководители в корпоративния свят. Казвал е, че да си изпълнителен шеф, значи да си вманиачен.

Под негово управление пазарната стойност на " Дженерал електрик " набъбна от 12 на 410 млн. $. Начинанието обаче бе голям риск и тази стойност в този момент е 95 милиарда $ - корпорацията едвам оцеля в годините на международната финансова рецесия, когато той към този момент не я управляваше.

" Неутронния Джак " (както го наричаха) стана мотив и за туит на американския президент Доналд Тръмп, написал през днешния ден, че " няма корпоративен водач " като него. Самият Тръмп обаче е гневен съперник на практики като изнасянето на работни места на американски компании отвън Съединени американски щати - метод, обилно подкрепян от предприемача.

Уелч заема поста от април 1981 до септември 2001 година Двайсет и една години по-рано става част от компанията като инженер в поделението ѝ за пластмаса в Питсфийлд, Масачузетс. През 1972 година става най-младият ѝ визепрезидент - едвам на 37 години.

Видина е и разликата в приходите от момента, в който оглавява компанията (26.8 милиарда през 1980-а, годината преди да поеме поста) досега на овакантяване (130 милиарда към 2000 г.). Средата, основана от него, се оказва люпилня за бизнес водачи, пренесли концепциите си към други браншове на стопанската система. " Преди да си водач, триумфът е в това да се самоотгледаш. Когато станеш водач, триумфът е да отгледаш другите, " споделя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР