Екстремните горещини са убили 147 души в 5 окръга, съобщават съдебните лекари. Реалният брой вероятно е много по-висок

...
Екстремните горещини в САЩ убиха най-малко 147 души само в
Коментари Харесай

Екстремните горещини в САЩ убиха най-малко 147 души само в пет окръга - само моментна снимка на фаталните жертви, които взима това изпепеляващо лято. И експертите казват, че тази оценка вероятно е много по-ниска от действителния брой животи, загубени от мъчителната жега.

Смъртните случаи, докладвани тук, са настъпили в три щата, които са преживели най-лошото от онова, което е трябвало да предложи жестоката горещина това лято: от началото на август имаше 64 загинали в окръг Пима, Аризона; 39 в окръг Марикопа, Аризона; 26 в окръг Кларк, Невада; и седем в окръг Харис, Тексас.

Единадесет души в окръг Уеб, Тексас, са починали от горещини към 27 юни. Служителите на окръг Уеб не са успели да кажат на CNN дали оттогава е имало повече смъртни случаи, свързани с горещината.

В допълнение към десетките смъртни случаи в Тексас, Аризона и Невада, няколко смъртни случая, свързани с горещината, бяха съобщени в Калифорния, части от Юга и Средния запад, въпреки че броят на жертвите не беше толкова висок, колкото в петте окръга, докладвани тук. А окръг Марикопа, който е дом на Финикс и има официално отчетени най-малко 39 смъртни случая, свързани с жегата, има още 312 смъртни случая, които се разследват за възможни причини за смърт, свързани с жегата.

Селяни наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Селяните наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Патрисия Де Мело Морейра/AFP/Getty Images

Смъртните случаи дойдоха, когато температурите се покачиха до рекордно високи нива в края на юни и продължиха да пекат голяма част от юг и югозапад до юли. Най-забележителното е, че Финикс току-що регистрира най-горещия месец от всеки град в САЩ, с 31 последователни дни при или над 110 градуса по Фаренхайт от юни до юли.

Броят на загиналите от екстремни горещини към днешна дата е много по-голям от торнадо и наводнения взети заедно. Учените предупредиха, че горещите вълни ще продължат да се влошават с климатичната криза, но все още има много места, които не съобщават точно или редовно за смъртни случаи, свързани с горещината.

Дейвид С. Джоунс, лекар и историк от Харвардския университет, каза, че числата, докладвани тук и по-широко в цялата страна, вероятно са подценени. Той нарече преброяването „мистериозно“.

„Ниският брой докладвани смъртни случаи наистина ме озадачава“, каза Джоунс пред CNN. „По-малко тежките горещи вълни в САЩ са убили стотици хора в миналото. Мисля, че е много вероятно настоящите доклади за смъртността от САЩ през лятото на 2023 г. да са значително по-ниски, въпреки че нямам доказателства за това.

Джоунс отбеляза, че броят на смъртните случаи може да е нисък на юг, тъй като хората са по-свикнали с топлината и като цяло имат по-голям достъп до климатик.

01 heat национални паркове 072023 Ронда Чърчил/AFP/Getty Images

Но той подчерта, че докладването за причината за смъртта на дадено лице винаги е било „сложен процес“. Съдебният лекар или съдебният лекар трябва да изброи една единствена причина за смъртта, а на някои места тези служители са политически назначени или избрани служители, които може да нямат никакво медицинско минало.

„Самата оценка (на причината за смъртта) е сложна“, добави Джоунс. „Ако някой бъде открит мъртъв в апартамент и се опитвате да разберете коя е основната причина за смъртта, която трябва да изброите, много съдебни лекари ще кажат, „добре, човекът трябва да е починал от сърдечно заболяване по някакъв начин, защото техните сърцето спря.

Епидемиолозите казаха, че екстремните горещини увеличават риска и могат да бъдат основен допринасящ фактор в повечето случаи, когато не е ясно дали жегата в крайна сметка е довела до смъртта на човек. Проучване от 2020 г. установи, че смъртните случаи, свързани с жегата, са били подценявани в 297 от най-населените окръзи в страната. Изследователите казаха, че данните за смъртността са склонни да пренебрегват други потенциално свързани с топлината причини за смърт, като инфаркти.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията оценяват смъртните случаи, свързани с горещината, въз основа на смъртни актове, които посочват топлината като основна или допринасяща причина за смъртта. Около 700 души умират от топлина всяка година, според CDC.

Но Националната метеорологична служба изчислява, че миналата година е имало само 148 смъртни случая при горещини, като средното за 10 години е 153, а средното за 30 години - 168 смъртни случая.

Билборд показва температура от 118 градуса по Фаренхайт (48 градуса по Целзий) по време на рекордна гореща вълна във Финикс, Аризона на 18 юли 2023 г. Части от Съединените щати, където живеят повече от 80 милиона души, бяха под предупреждения или съвети за горещини, като безмилостен рекорд - резките температури продължиха да изпичат западните и южните щати. В Аризона, столицата на щата Финикс, регистрира своя 17-ти пореден ден над 109 градуса по Фаренхайт (43 градуса по Целзий), докато температурите достигнаха 113F (45C) в неделя следобед. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON/AFP чрез Getty Images) Билборд показва температура от 118 градуса по Фаренхайт (48 градуса по Целзий) по време на рекордна гореща вълна във Финикс, Аризона на 18 юли 2023 г. Части от Съединените щати, където живеят повече от 80 милиона души, бяха под предупреждения или съвети за горещини като безмилостни , рекордните температури продължиха да пекат западните и южните щати. В Аризона, столицата на щата Финикс, регистрира своя 17-ти пореден ден над 109 градуса по Фаренхайт (43 градуса по Целзий), докато температурите достигнаха 113F (45C) в неделя следобед. (Снимка от Patrick T. Fallon / AFP) (Снимка от PATRICK T. FALLON / AFP чрез Getty Images) Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

И двата броя на смъртните случаи от горещини в САЩ предполагат, че много по-малко хора умират от горещини, отколкото страните в Европа, където изпепеляващата гореща вълна миналото лято уби близо 62 000 души.

Джоунс каза, че има няколко обяснения защо статистиката на САЩ изглежда непоследователна: САЩ може да не отчитат своите числа или жегата е по-смъртоносна в Европа поради липсата на климатик - или може да е комбинация от двете.

„САЩ отдавна изпитват трудности при получаването на бързи, изчерпателни здравни данни“, каза той. „Градовете докладват състоянието, щатите докладват на CDC и това се случва с различна скорост и различна степен на точност. И ние просто нямаме стабилна система от изчерпателни и бързи здравни данни.

Цифрите все още показват колко сериозен риск за здравето могат да бъдат екстремните горещини. В САЩ жегата убива повече американци от всяко друго бедствие, свързано с времето. Климатичната криза прави тези екстремни събития по-смъртоносни - и изключителната жега от това лято доказва точно това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР