Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще преживяват до

...
Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще преживяват до
Коментари Харесай

Стряскаща прогноза: животът на днешните деца ще е белязан от екстремни катаклизми


Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще претърпяват до седем пъти повече катаклизми от своите баби и дядовци. Международен екип от учени показа стряскащи прогнози.

Заради измененията в климата едно родено през днешния ден дете ще преживее през своя живот, в сравнение с хората, родени през 1960 година. Изводът се съдържа в проучване на интернационален екип от учени, оповестено в профилираното издание " Science ".

Учените са съпоставили данни за температурните промени в света и предстоящите рискови климатични феномени с данните за числеността на популацията и продължителността на живота. Разгледани са били и разнообразни сюжети, свързани с повишението на междинните температури по света.
Редакцията предлага
" Невиждан досега живот "

Оказва се, че човек, роден през 1960 година, претърпява приблизително два до шест извънредно горещи интервала. А дете, родено през 2020, ще преживее приблизително 10 до 26 сходни рискови горещини - и то в случай, че повишението на световните температури се ограничи до 1,5 градуса. Ако световните температури се покачат с 2,0 градуса, броят на прекалено горещите интервали ще е към този момент сред 15 и 29.

Хората, които още не са навършили 40 години, ще имат " невъобразим досега живот ", белязан от рискови засушавания, горещини, наводнения и погубени реколти, споделя главният създател на проучването Вим Тиери от Свободния университет в Брюксел. Според него резултатите демонстрират очертаващата се сериозна опасност за сигурността на младото потомство и акцентират.

Особено мощно ще се увеличи броят на рисковите естествени феномени за младите през днешния ден поданици на Близкия изток и Северна Африка. Принципно ясно е, че младите генерации в страни с ниски междинни приходи ще страдат изключително мощно от климатичните катаклизми. Родените сред 2016 и 2020 деца в района южно от пустинята Сахара ще преживеят до шест пъти повече рискови естествени феномени от по-възрастните.

Днешните дребни деца ще преживеят към четири пъти повече естествени катаклизми, в сравнение с родените по-рано. Авторите на проучването акцентират, че е доста мъчно да се вършат прогнози за обособени страни. Те разясняват, че данните са надеждни, когато се преглеждат на равнище континент или най-малко за огромни по територия страни.

Какво можем да създадем

„ Добрата вест в тази ситуация е, че в случай че успеем да ограничим земното стопляне до 1,5 градуса, бихме могли да разтоварим от плещите на нашите деца най-малко част от нездравословното задължение, с което ще ги натоварят климатичните промени. Тази цел може да се реализира посредством отвод от фосилните източници на гориво “, споделя съавторката на проучването Катя Фрилер от Института за проучване на климата в Потсдам.

В световен мащаб това може да спести на младите генерации към 24% от рисковите естествени феномени. Но тази цел не може да бъде реализирана, в случай че страните в света продължат да следват сегашните си цели за понижаване на нездравословните излъчвания.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия със фотоси от наводненията в Германия през това лято:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР