Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да разпространяват

...
Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да разпространяват
Коментари Харесай

Европол: Екстремисти използваха пандемията, за да разпространяват омраза

Екстремисти се опитваха да употребяват коронавирусната пандемия, с цел да " популяризират агитация на омразата и да подхранват съмнение в публичните институции " предходната година, съобщи през днешния ден полицейската работа на Европейския съюз, представена от Асошиейтед прес.

В своя годишен отчет за тероризма в Европейски Съюз Европол акцентира, че пандемията от COVID-19 и породените от нея икономическа рецесия и обществено напрежение са съдействали за поляризиране в обществото и са довели до възприемането на по-крайни възгледи.

В отчета се загатва арестуването на мъж в Нидерландия, за който се твърди, че призовавал за " цивилен арести " на депутати и здравни служащи. В документа се споделя, че деянията на принуждение от съперници на ограничаващите ограничения, въведени от нидерландското държавно управление поради ковид, са включвали мятане на камъни и бомбички по постройката на градска община и нанасяне на вреди на 19 обекта за тестване за COVID-19.

" Най-новият отчет на Европол за ситуацията с тероризма в Европейски Съюз демонстрира, че в годината на пандемията от COVID-19 се е нараснала заплахата от онлайн радикализацията ". Най-яркият образец за това са онлайн деянията на десни екстремисти, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, съобщи Българска телеграфна агенция.

Йохансон разиска въпроса на среща в Лисабон с американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Европол е записала предходната година 57 " несполучливи или осуетени терористични набези " в шест страни от Европейски Съюз и 62 " терористични случая " във Англия. Положението е било сходно с това през 2019 година, когато са били регистрирани 119 набези, от които 64 във Англия. Броят на обвързваните с тероризма арести в Европейски Съюз е намалял с една трета спрямо 2019 година и е бил 449.

При екстремистки набези предходната година са били убити 21 души - деветима при офанзива на десен екстремист в Германия и 12 при шест набези на ислямски екстремисти.

Европол означи, че всички джихадистки офанзиви са били осъществени от нападатели, работили независимо, макар че някои са имали контакти с терористични организации.

Според отчета потреблението на експлозиви при терористични набези е намаляло, евентуално поради наложените по отношение на ковид ограничавания върху огромните събирания на хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР